ECOLOGIESocial

Râu curat – sănătate pentru oraș și sat

În cea de-a treia sâmbătă a lunii septembrie, am marcat Ziua Mondială a Monitorizării Apei, iar comunitatea europeană a organizat campania EU Clean Beach Day, Ziua Internațională de salubrizare a malurilor râurilor.

Cu această ocazie, în cadrul programului de subgrantare, susținut financiar de Suedia, Centrul Național de Mediu a organizat, în cadrul comitetelor sub-bazinale, o campanie națională de salubrizare pe mai multe râuri, inclusiv pe râurile Tigheci și Larga, care străbat un șir de sate din raioanele Leova și Cantemir. În raioanele respective din sudul țării, aceste activități s-au desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, și anume: în satul Lingura, orașul Cantemir, comunele Pleșeni și Tigheci, raionul Leova.
În total, la activitățile de salubrizare au participat circa 200 de persoane, în principal, elevi ai claselor superioare de la gimnaziile din aceste localități, dar și angajați ai primăriilor, instituțiilor din teritoriu.
Pentru elevii de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cantemir, Ziua Mondială de Monitorizare a Apei și EU Clean Beach Day a început cu o excursie la stația de epurare din localitate, unde directorul ÎM „Apă–Canal”, Valeriu Cepeleaga, le-a povestit despre acest obiectiv, despre necesitatea de a economisi apa potabilă, salubrizarea și protejarea resurselor de apă potabilă, în cazul dat, a râului Prut.
Elevii gimnaziului din Tigheci au avut ocazia să cunoască cum este tratată apa pe care o consumă zi de zi, iar după asta, au pornit spre râul Tigheci, un afluent al Prutului, pentru a planta sălcii pe malurile acestuia și a strânge deșeurile.

Ion DORU