„Redu viteza. Grăbește-te încet!”

„Redu viteza. Grăbește-te încet!”

Sub acest slogan, în perioada 10-30 septembrie curent, se desfășoară Campania națională privind respectarea limitei de viteză de către șoferi.

Organizarea acesteia urmărește scopul de a avea o circulație rutieră în siguranță, de a evita pierderi de vieți omenești, de a obține ca fiecare participant la trafic să ajungă la destinație în siguranță.
Căci din cauza vitezei excesive, în primele opt luni ale acestui an, în Republica Moldova s-au produs 599 de accidente rutiere, în urma cărora 65 de persoane au decedat, iar 708 au fost rănite.
Cu părere de rău, destul de multe cazuri de acest fel au loc și în regiunea de sud.
Pe de altă parte, trebuie de menționat că evoluția situației legate de accidentare în perioada anilor 2018-2021 are un caracter descendent, fiind înregistrată o descreștere a numărului de astfel de cazuri.
În același timp, amploarea și severitatea accidentelor rutiere este proporțională cu indicele de motorizare, cu îmbunătățirea performanțelor autovehiculelor, îndeosebi a vitezei, element prioritar printre cauzele producerii evenimentelor rutiere neplăcute.
Atragem atenția asupra faptului că accidentele rutiere reprezintă un pericol ridicat din cauza frecvenței și urmărilor. Efectele sunt grave, în egală măsură, atât din punct de vedere individual, cât și social. Impactul individual constă în dramele pe care accidentele le produc – decese premature, mutilări, familii distruse, copii orfani, incapacitate de muncă, sănătate compromisă, traume psihice, pierderi materiale.
Urmare a analizei efectuate, s-a constatat că cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere constau în: conducerea cu viteză a mijloacelor de transport, consumarea băuturilor spirtoase, condițiile de drum și/sau meteorologice, depășirile neregulamentare, neatenția și neacordarea de prioritate.
Astfel, este extrem de importantă dezvoltarea culturii circulației rutiere în rândurile șoferilor de automobile, de motociclete, de trotinete electrice, precum și al bicicliștilor și pietonilor.
Iată de ce Campania națională „Redu Viteza. Grăbește-te încet” este destinată tuturor cetățenilor țării noastre, inclusiv fiecărui participant la circulația rutieră.
Pentru buna ei desfășurare, polițiștii au intensificat activitățile menite să sporească siguranța în trafic și să reducă numărul accidentelor produse din cauza vitezei excesive. Șoferii sunt anunțați din timp despre aceste acțiuni, inclusiv despre locația radarelor de pe trasee și din localități.
Totodată, venim cu o serie de recomandări pentru participanții la trafic:

  • Respectați cu strictețe semnele rutiere;
  • Nu conduceți vehiculul în stare de ebrietate sau dacă vă simțiți obosit;
  • Fiți atenți și păstrați distanța între mijloacele de transport;
  • Nu ieșiți la depășirea unui mijloc de transport fără o asigurare temeinică;
  • Conduceți mijlocul de transport cu prudență pe carosabilul umed, fără a depăși limita de viteză admisă.
    Succesul acestei campanii naționale îl putem asigura doar împreună, doar prin responsabilizare și conștientizare a faptului că mijlocul de transport poate fi util, necesar, frumos, dar și fatal, când se află în mâini greșite, acesta transformându-se într-o armă de distrugere.


Direcția Patrulare Sud a Inspectoratului Național de Securitate Publică

You May Have Missed