Administrația publicăCimişlia

Întrevederea ADR SUD – primăria orașului Cimișlia

Echipa Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, în frunte cu directoarea instituției, Olga Gorban, a avut o întrevedere cu primarul orașului Cimișlia, Sergiu Andronachi, și cu viceprimarul Olga Zlati. În cadrul acesteia, șefii administrației publice locale de nivelul I și responsabili din cadrul instituției de dezvoltare regională au discutat despre proiectele investiționale implementate de Primăria orașului Cimișlia, despre intențiile și planurile de viitor ale administrației locale.

Potrivit unui comunicat de presă, discuția a fost una sinceră și productivă și s-a axat, în mod special, pe nevoia de investiții, de implicare și identificare de noi oportunități pentru dezvoltare. Părțile au stabilit de comun acord să-și unească eforturile pentru a atrage investiții și a contribui astfel la dezvoltarea social-economică a centrului de reședință al Regiunii de Dezvoltare Sud.
În cadrul aceleiași întrevederi, reprezentanții ADR Sud au aflat despre intenția administrației orașului Cimișlia de a organiza, în colaborare cu partenerii din România, un forum economic italo-moldo-român în urbe. Evenimentul este preconizat să se desfășoare pe 24 septembrie anul curent, scopul principal al acestuia fiind atragerea rezidenților străini în Parcul Industrial Cimișlia.
Primarul de Cimișlia, Sergiu Andronachi, a menționat că inițiativa organizării forumului îi aparține directorului executiv al Asociației Euroregiunea Siret–Prut–Nistru, Mircea Cosma, un bun și vechi prieten al orașului și raionului Cimișlia, care este convins că un astfel de eveniment ambițios, în cadrul căruia agenții economici din cele trei țări (România, R. Moldova și Ucraina) vor examina posibilitățile reale de dezvoltare și intensificare a cooperării reciproce, ar putea servi drept imbold pentru dezvoltarea Parcului Industrial Cimișlia, piatra de temelie a căruia a fost pusă încă la 28 august 2013. Or, potrivit domniei sale, un astfel de proiect ambițios precum este Parcul Industrial Cimișlia are nevoie de o abordare la fel de ambițioasă, care s-ar solda, în final, cu o investiție serioasă de forță umană și resurse financiare.
„Dezvoltarea și punerea în funcțiune „la maxime turații” a Parcului Industrial înseamnă crearea mai multor locuri de muncă sofisticate, bine plătite nu doar la Cimișlia, ci în întreaga Regiune de Dezvoltare Sud. Parcul este gândit în special pentru procesarea produselor agricole, dar sunt bineveniți inclusiv agenți economici din alte domenii competitive, care ar aduce o plusvaloare și o creștere economică atât orașului de reședință al regiunii sud, cât și acesteia în ansamblu”, a declarat primarul de Cimișlia, Sergiu Andronachi.
La rândul său, directorul ADR Sud, Olga Gorban, a salutat inițiativele frumoase ale Primăriei orașului Cimișlia și și-a arătat deschiderea și disponibilitatea de a oferi consultanță și sprijinul necesar în susținerea administrației publice locale a orașului Cimișlia în vederea identificării finanțării pentru realizarea proiectelor ce țin de dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare, de domeniul dezvoltării economice și a turismului în zonă.
„Mă bucur mult că am avut această întâlnire și vreau să îi mulțumesc primarului de Cimișlia pentru deschidere și cooperare. Ne dorim cu toții drumuri bune, infrastructură modernă de apă și de canalizare, vrem să sporim atractivitatea turistică și competitivitatea Regiunii de Dezvoltare Sud, dar toate acestea necesită eforturi comune, multă muncă, investiții, implicare și cooperare. Am convenit cu domnul primar să conlucrăm mai eficient, de acum încolo, pe această direcție și l-am asigurat că vom găsi soluții comune ca să ajutăm, oferind consultanța necesară din partea specialiștilor noștri, inclusiv prin identificare și atragere de fonduri și investiții pe sectoare vitale, ca alimentarea cu apă și canalizare, dezvoltarea infrastructurilor de afaceri, eficiența energetică, turism, dezvoltare urbană și altele”, a ținut să menționeze directoarea ADR Sud, Olga Gorban.

Ion CIUMEICĂ