Experții europeni în domeniul drepturilor omului și cetățenii s-au întrunit pentru rezolvarea violenței domestice

Experții europeni în domeniul drepturilor omului și cetățenii s-au întrunit pentru rezolvarea violenței domestice

Pe data de 20 august, HWPL, un ONG internațional pentru pace,  înregistrată la Departamentul pentru Comunicații Globale al Organizației Națiunilor Unite (DGC), a organizat un webinar pentru campania la nivel european, pentru a  aborda problema violenței domestice în Europa, precum si cu scopul de  a îmbunătăți  conștientizarea societății civile. La webinar au participat 136 de persoane din nouă țări: Regatul Unit, Franța, Germania, Spania, Lituania, Polonia, Moldova, Republica Cehă și Slovacia. Participantii au fost din randul  experților în drepturile omului, lideri ai societății civile, precum și simpli cetățeni.

Ca parte a proiectului Păcii Legislative a HWPL (LP), la acest  webinar experții și societatea civilă au discutat situația actuală a violenței domestice în Europa pentru a ajuta victimele și a îmbunătăți drepturile omului. Proiectul LP (Pace legislativă) este o activitate în care guvernul și societatea civilă se unesc în scopul comun de realizare a păcii pentru a implementa Declarația de Pace și Incetarea Războiului (DPCW). HWPL a inceput initiativa  DPCW în 2014. În afară de aceasta, de cand a inceput primul webinar privind drepturile omului din aprilie, au fost derulate proiecte LP în Franța, Germania și Republica Cehă. In acest sens s-au trimis scrisori de pace, au fost efectuate marșuri de pace, precum și campanii de plantare a copacilor.

La primul Webinar al drepturilor omului privind rezolvarea violenței domestice, desfășurat în luna aprilie, s-a discutat despre statutul actual al ratificării Convenției de la Istanbul, precum și despre activitățile din fiecare țară privind eradicarea violenței domestice. Au fost puse in discutie si  idei privind campaniile europene in privinta creșterii  gradului de conștientizare a societatii civile. La al doilea  webinar, au avut loc două discuții deschise. În primul rând, au fost împărtășite dificultățile cu care se confruntă organizațiile și asociațiile în desfășurarea activităților de soluționare a violenței domestice. În al doilea rând, au fost discutate idei pentru crearea campaniei la nivel european și modalitățile de cooperare a fiecărei organizații.

În prima discuție, doamna Margaret Aberdeen, (Fondatorul Embracing Change) din Marea Britanie a spus: „Acum, cred că guvernul și multe organizații se concentrează prea mult pentru a dezbate si evidentia tipurile de violență domestică, semne specifice și precauții.Dar  nu se concentrează asupra cauzelor fundamentale ale violenței domestice și a traumeior cauzate fiecarei  victime in parte. Multe persoane se rușinează că au fost abuzate, dar în această situație, cred că organizațiile și politicienii ar trebui să se unească și să treacă împreună prin această situație. Pentru ca noi să devenim una și să rezolvăm această problemă, trebuie să ascultăm mai multe povești ale supraviețuitorilor și să ne gândim unde ar trebui să mergem pentru a rezolva problema violenței domestice. Deoarece avem nevoie de mulți oameni care să lucreze împreună pentru a rezolva problema violenței domestice. „

Doamna Minerva Kadar Afonso, (delegată a Asociației Alma împotriva violenței de gen) din Spania a spus: „Una dintre cele mai mari probleme ale activității actuale impotriva violenței domestice este că victimele violenței domestice nu știu unde să meargă, care sunt drepturile lor, sau cum să si le exprime. De exemplu, un studiu al victimelor violenței sexuale din Spania a constatat că le-a trebuit în medie 8 ani și 8 luni să-și dezvaluie situația. Nu este ușor să ajutăm pe deplin victimele decât dacă le recunoaștem temerile psihologice și că acolo nu este suficient personal social și legal pentru ei. „

Într-o a doua discuție, Margaret Aberdeen, (fondatorul  Acceptării Schimbării) din Regatul Unit, a declarat: „Când ne ocupăm de violența domestică, trebuie să informăm lumea că violența domestică este înrădăcinată în  societate. „Cred că atunci când mai mulți supraviețuitori vin ca vorbitori și împărtășesc modul în care au depășit și au supraviețuit violenței domestice, organizațiile și oficialii guvernamentali vor putea înțelege și recunoaște mai bine problema violenței domestice, nu doar la suprafață”, a spus ea.

Gemma  Sunyer, (coordonatoarea Fundației Ana Bella), din Spania, a mai spus: „Când supraviețuitorii violenței domestice își vor spune adevărul și experiențele lor, alte victime vor simți, de asemenea, că au curajul să ia măsuri. Prin urmare, dacă direcția campaniei este de a încuraja femeile și de a le face să caute ajutor, este o modalitate bună de a le inspira să împărtășească mărturia și experiențele ca supraviețuitori ai violenței domestice reale.”

Domnul Marek Galány, (director de sucursală al AIESEC Nitra) din Slovacia, a spus: „M-am gândit că tinerii ar trebui să conducă campania pentru a crea materiale promoționale și a crea locuri de muncă pentru aceasta. Ar fi, de asemenea, minunat să folosiți rețelele pentru a posta planuri pentru weinarii și workshopuri cu tema violența domestică, pentru a împărtăși această problemă  multor persoane. „

Un voluntar al HWPL care a găzduit webinarul  a spus: „A fost un eveniment semnificativ în care diferite organizații și experți din întreaga Europă s-au adunat pentru a discuta problema violenței împotriva femeilor în Europa. În viitor, HWPL va organiza întâlniri regulate cu organizațiile conexe pentru a crea o campanie de îmbunătățire a conștientizării privind violența domestica în Europa. Prin aceasta, sperăm că vom contribui la rezolvarea problemei violenței împotriva femeilor la nivel european.

You May Have Missed