Veterani ai Armatei Române au trecut Prutul

Veterani ai Armatei Române au trecut Prutul

În perioada 26-30 august anul curent, o delegație formată din peste 20 de membri ai Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” din județul Prahova, România, s-a aflat în Republica Moldova.

Oaspeții de peste Prut au vizitat cimitirul eroilor români căzuți în timpul celui de Al Doilea Războiul Mondial la capul de pod Țiganca din raionul Cantemir în vara lui 1941. Ei au cinstit memoria înaintașilor și au depus coroane de flori la mormintele acestora.
Veteranii Armatei Române au luat cunoștință de lucrările de construcție a Catedralei din satul Cania, același raion, care se înalță și cu ajutorul mijloacelor financiare venite de peste Prut.
Vineri, delegația din județul Prahova a participat la solemnitățile de la Chișinău consacrate împlinirii a 30 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova, pentru ca a doua zi să se deplaseze la Cimișlia.
În acest oraș, veteranii au oferit în dar gazdelor mai multe seturi de cărți și reviste pe teme patriotice pentru instituțiile de învățământ și bibliotecile publice și școlare, au vizitat Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă.
La placa memorială a eroilor cimișlieni decedați pe câmpurile de luptă ale războiului de pe malurile Nistrului de acum 29 de ani a fost oficiat un serviciu divin de către un sobor compus din patru preoți – trei din România și unul de la fața locului, prin care au fost pomenite jertfele bătăliilor din 1992.
Tot aici, a fost depusă o coroană din partea oaspeților români.
În continuare, aceștia au vizitat Biserica „Sfântul Gheorghe Purtătorul de Biruință”, aflată în curs de construcție în cartierul Cogâlnic al orașului Cimișlia, acest sfânt lăcaș fiind consacrat memoriei celor căzuți în războiul Republicii Moldova contra Federației Ruse de la sfârșitul veacului precedent.
Delegația cadrelor militare în rezervă s-a deplasat în una din zile și la Coșnița, unde cu circa 30 de ani în urmă au avut loc lupte crâncene pentru apărarea independenței și integrității țării noastre.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed