foto: arhiva personală
CimişliaSănătate

Caravana Alăptării la Cimișlia: Medicii recomandă vaccinarea în timpul sarcinii și alăptării

Caravana Alăptării a ajuns la cel de-al 4-lea eveniment la Cimișlia, unde mai mulți părinți cu copii mici, dar și mămici care alăptează sau sunt în așteptarea bebelușilor, au aflat informații și recomandări utile, privind avantajele alimentației naturale atât pentru copii, cât și pentru mame.

Dr. Miljana Grbic, reprezentantul OMS în Republica Moldova: „Alăptarea este cel mai bun început de viață pentru orice sugar și aduce beneficii pe tot parcursul vieții atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. OMS recomandă inițierea alăptării în decurs de 1 oră de la naștere, alăptarea exclusivă la sân în primele 6 luni de viață și continuarea alăptării până la 2 ani a copilului. Ratele de
alăptare exclusivă sunt mai mici în regiunea europeană a OMS – aproximativ 13% din nou-născuți sunt alăptați exclusiv în primele 6 luni. Există evidențe clare ce indică faptul că alăptarea asigură o creștere optimă și joacă un rol în protejarea împotriva supraponderalității și obezității în copilărie și a riscului de a face o boală netransmisibilă mai târziu. De aceea, alăptarea este o responsabilitate comună și trebuie protejată.”

Angela Capcelea, coordonatoare în programele de sănătate, UNICEF Moldova: „Alăptarea oferă copiilor cel mai bun start în viață. Îi protejează de bolile infecțioase obișnuite și uneori face diferența între viața și moartea unui copil. Alăptarea stimulează sistemul imunitar al copiilor și le asigură substanțele nutritive – cheie de care au nevoie pentru a crește și a-și dezvolta potențialul lor deplin. În perioada COVID-19 este important să continuați să alăptați. Până în prezent, virusul nu a fost găsit în laptele matern, de aceea toate mamele sunt sfătuite să continue alăptarea, practicând o igienă bună în timpul acesteia.”

Potrivit statisticilor, alăptarea optimă ar reduce rata deceselor la copiii sub 5 ani și ar putea salva viețile a 823.000 de copii la nivel mondial. Însă mai puțin de 40% dintre copiii sub vârsta de șase luni sunt alăptați exclusiv, date ce continuă să crească din cauza unor bariere pe care le întâlnesc mamele în procesul alăptării, fie lipsa de sprijin în familie, fie accesul redus la consiliere calificată, fie cunoștințele insuficiente despre beneficiile laptelui matern.

Ninel Revenco, profesor universitar, Comisia de specialitate MSPMS în domeniul pediatriei: „Alimentația naturală a fost din toate timpurile cea mai bună metodă de a crește copii sănătoși. Alăptarea aduce beneficii nu doar copiilor, dar și mămicilor și întregii societăți. Îndemnul nostru în calitate de specialiști este să susținem alimentația naturală în primele 6 luni, cel puțin. Prin intermediul acestor evenimente, ne dorim ca mesajul nostru să ajungă la cât mai mulți părinți, să-i informăm, să-i sprijinim, să-i ajutăm să-și crească copiii sănătoși.”

În cadrul evenimentului mai mulți specialiști calificați din domeniul pediatriei și neonatologiei au îndrumat mămicile cu privire la modalitățile corecte de alăptare și au îndemnat tații să se implice în susținerea și încurajarea alăptării. Totodată, în cadrul instruirii a avut loc și o discuție deschisă la subiectul „Vaccinarea femeilor gravide și a celor care alăptează”, unde experții au oferit beneficiarilor răspunsuri la întrebările despre vaccinarea în timpul sarcinii sau alăptării.

Alexei Ceban, medic epidemiolog, coordonator programe, Biroul OMS Moldova: „În Republica Moldova, mai multe femei însărcinate și care alăptează au fost deja vaccinate, fără a avea reacții adverse. Specialiștii și personalul medical vă pot informa zilnic despre noile date științifice, care la momentul actual duc la aceeași concluzie – trebuie să ne vaccinăm. S-a demonstrat că vaccinul aplicat femeilor însărcinate sau celor care alăptează este la fel de eficient și nu există motive de îngrijorare sau teamă. În
schimb, este neapărat să consultăm medicul înainte de a ne vaccina. Așadar, recomand cu încredere vaccinarea femeilor însărcinate sau mămicilor care alăptează pentru a preveni răspândirea COVID-19, dar și pentru a-și menține starea de sănătatea.”


Participanții au avut posibilitatea să facă schimb de idei și experiențe personale cu alți părinți pe subiecte de interes: practici corecte de inițiere a alăptării, avantajele demonstrate științific ale alăptării, beneficiile laptelui matern pentru sănătate fizică și psihică, modul în care pot fi prevenite complicațiile etc.


Beresteanu Lilia, specialist principal în Asistența Mamei și a Copilului:În practica mea la Spitalul Raional din Cimișlia, am cunoscut numai femei care vor să alăpteze și se bucură de acest proces minunat, care pe lângă faptul că are numeroase avantaje pentru sănătatea sugarului și mamei, contribuie la crearea unei legături emoționale între cei doi. Multe mămici sunt susținute de mamele lor, de bunici și în special, de soți. Acum și tații sunt implicați deplin în procesul de alăptare și se informează constant pentru a le susține pe tinerele mămici.”

Cojocaru Eudochia, participantă: „Este primul eveniment dedicat acestui subiect la care am participat și mi-a părut foarte interesant. Deși am doi copii pe care i-am alăptat și au crescut sănătoși, astăzi am aflat că alimentația pentru cel mic se poate
diversifica începând cu 6 luni. Sfaturile specialiștilor îmi vor fi de ajutor și pentru următorul copilaș și tot ce am ascultat astăzi la eveniment voi pune în aplicare, ca procesul de alăptare să fie ușor și plăcut pentru mine și copil.”


Evenimentele de informare au avut loc în 4 orașe din țară: Criuleni (9 august) Fălești (11 august), Strășeni (13 august), Cimișlia (16 august), Drochia (18 august) și Vulcănești (20 august).


Campania este organizată de Ministerul Sănătății, Biroul Organizația Mondială a Sănătății (OMS) din Republica Moldova, UNICEF Moldova cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Autor: Constantin Celac