Programul de educație parentală „Fără palme și abuz” a devenit accesibil la Cahul

Programul de educație parentală „Fără palme și abuz” a devenit accesibil la Cahul

Părinții și îngrijitorii de preșcolari din Cahul se pot înscrie, din toamnă, la programul de educație parentală „Fără palme și abuz sau cum să stabilești cu dragoste și respect limitele pentru copil” desfășurat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului Față de Copii (CNPAC). Pentru a oferi acest program, 24 de educatori parentali din Cahul au fost instruiți și pregătiți. Astfel, Cahul devine al 10-lea raion din țară care beneficiază de acest program.

În cadrul programului „Fără palme și abuz sau cum să stabilești cu dragoste și respect limitele pentru copil” părinții au posibilitatea să-și dezvolte cunoștințe şi abilități practice de educare a copiilor, prin excluderea metodelor violente de educație, au posibilitatea să învețe cum să-și gestioneze emoțiile în cele mai dificile momente și nu în ultimul rând învață cum să stabilească limite „cu dragoste și respect”, pentru copilul de la 2 la 7 ani.
Viorica Chiriloae este educatoare parentală în satul Vadul lui Isac din Cahul și spune că, experiența obținută în cadrul programului de educație parentală este importantă. „Este un program binevenit, ne învață cum să comunicăm cu copiii. În cele 6 sesiuni de program, părinții s-au arătat foarte interesați de subiect. Cei tineri, mai receptivi, dar unii de vârsta a doua, care cred totuși că ”bătaia e ruptă din rai”, s-au lăsat mai greu convinși de ceea ce le vorbeam la instruiri. Dar, încetul cu încetul s-au arătat interesați și ei de subiect”, ne-a mărturisit Viorica Chiriloae, una dintre facilitatoarele programului.
Reprezentanta Directiei Educație de la Cahul, Ludmila Drucenschi, spune că programul „Fără palme și abuz” are o importanță deosebită, iar mulți educatori parentali își doresc prelungirea acestuia. „Părinții sunt informați, iar ulterior pot pune în practică ceea ce au studiat. Ar fi bine să fie inițiată o școală pentru părinți. Mulți nu știu că copiii trebuie să fie educați cu bunătate, cu cuvântul și nu cu palma. Educatorii sunt interesați ca acest program să fie prelungit pentru ca mai mulți părinți să fie informați”, afirmă Ludmila Drucenschi.

Despre importanța programului vorbește și Svetlana Moisa, coordonatoare programe de educație parentală la CNPAC. „Programul Fără palme și abuz sau cum să stabilești cu dragoste și respect limitele pentru copil oferă posibilitatea de a valorifica propria experiență de creștere și educare a copiilor, precum și de a învăța din experiența altor părinți”, afirmă Svetlana Moisa.
„Violența, inclusiv disciplinarea prin violență, este un fenomen des întâlnit în societate și are consecințe grave și de lungă durată asupra copiilor. În multe cazuri, părinții și îngrijitorii nu cunosc alternative la educarea prin violență. Însă, efectele negative pe termen lung sunt cu atât mai mari, cu cât violența este aplicată la o vârstă mai fragedă. Ca părinte, fiecare are nevoie de suport și ghidare în gestionarea relațiilor și emoțiilor cu copiii săi. Programele de educație parentală sunt șansa fiecărui părinte de a deveni mai bun și totodată șansa fiecărui copil de a crește într-o familie protectoare. Fiecare copil are dreptul la o viață sigură și fără violență”, afirmă Gheorghe Trofin, coordonator programe protecția copilului, UNICEF Moldova.

Din anul 2012, CNPAC a realizat programul în 297 de instituții preșcolare din Chișinău, Bălți, Orhei, dar și Criuleni, Cimișlia, Strășeni, Căușeni, Hîncești și Leova. În toamnă programul va ajunge și la Ungheni.

Activitatea este realizată de CNPAC în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF. Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

You May Have Missed