UTA Gagauzia

Găgăuzia studiază experiența României

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, s-a întâlnit cu primarul municipiului Iași, Mihai Chirică (vezi imaginea). Discuția s-a axat pe schimbul de experiență în atragerea investițiilor, în industrializarea economiei și dezvoltarea tehnologiilor informaționale, precum și pe elaborarea și implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri ale Uniunii Europene.

Iași este unul dintre cele mai dezvoltate centre industriale din România, cu circa 29 de mii de specialiști, care lucrează în sectorul IT.
Irina Vlah a vorbit despre proiectele implementate în regiunea pe care o administrează, precum ar fi crearea IT Digital Hub, construcția Colegiului industrial, dezvoltarea zonei economice libere și a platformei industriale.
Oaspetele din Republica Moldova a remarcat interesul autorităților autonomiei găgăuze pentru preluarea experienței municipiului Iași în implementarea proiectelor europene.
„Ne impresionează evoluția industriei și dezvoltarea sectorului IT în Iași. Azi, Iașiul este un oraș modern și o platformă pe care se elaborează și se produc tehnologiile zilei de mâine. Vrem să învățăm de la Dvs. să convingem companiile industriale mari să investească în viitorul nostru. Vrem să învățăm de la Dvs. să creăm, la noi acasă, oportunități economice și financiare pentru tinerii noștri. De asemenea, vrem să învățăm să elaborăm proiecte care pot obține finanțare europeană – și Dvs. aveți această experiență. Pentru a crea o economie modernă, avem nevoie de specialiști calificați, de asta investim în educație, inclusiv în cea profesionistă. Vă mulțumim pentru deschiderea de a ne ajuta”, a menționat Irina Vlah în cadrul discuției avute cu Mihai Chirică.
Bașcanul Găgăuziei l-a invitat pe primarul municipiului Iași să viziteze această regiune și să participe la forumul Invest Găgăuzia 2021.

Ion CIUMEICĂ