foto: timpul.md
SocialȘtiri pe scurt

Caisele moldovenești au ajuns pe piața mai multor state europene

Caisele moldovenești ajung în tot mai multe țări membre ale Uniunii Europene, în contextul pandemiei și ajustării proceselor tehnologice de producere și de certificare internațională a caiselor. Mai mulți producători de caise, asistați de Asociația Moldova Fruct și proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) livrează deja fructele în țări precum Germania, Franța și Ungaria, informează agora.md.

În plus, sunt în derulare negocierile privind exportul de caise moldovenești în Olanda. Potrivit specialistei marketing în cadrul USAID APM, Tatiana Burca, exportul caiselor pe piața UE la un preț atractiv, atât pentru consum în stare proaspătă, cât și pentru procesare, se datorează unei abordări complexe față de noile condiții impuse de pandemia COVID-19.

„Paralel cu asistența continuă oferită de proiect producătorilor de fructe privind îmbunătățirea tehnologiilor de producere, post-recoltă și implementarea standardelor internațional ca GLOBALG.A.P. și GRASP, am lansat o strategie focusată de promovare a fructelor moldovenești în UE. Au fost elaborate pagini web de prezentare și tururi virtuale pentru întreprinderile pregătite de export, au fost organizate misiuni comerciale online și întâlniri B2B cu diverși importatori europeni, au fost publicate articole pe platforme media de specialitate, a fost acordată asistență privind procedurile de export în UE”, a declarat Tatiana Burca. 

Cu toate că în anul 2020 au fost exportate mici cantități de caise în România, Polonia și Lituania, potențialul de export al acestora în UE nu este încă valorificat pe deplin, întrucât 85% din exportul de caisele produse în Republica Moldova este direcționat către piețele țărilor din spațiul CSI.

Reprezentanta companiei Ionex-Trans, Lidia Ionaș, susține că în anii precedenți compania a exportat în Germania prune, dar datorită turului virtual, importatorii germani au decis să accepte și caisele, după ce au văzut respectarea standardelor GLOBALG.A.P. și GRASP în procesul de producere.

„În acest an pentru prima dată exportăm caise în Germania. De asemenea, am inițiat exportul de caise în Franța. Suntem foarte încrezuți că fructele noastre vor fi apreciate și sperăm să extindem piața de export în mai multe țări ale UE”, spune Lidia Ionaș.

Deși caisul este o cultură de perspectivă cu potențial înalt de comercializare pe piețele de export, în Republica Moldova livezile de cais constituie doar 4,75 mii hectare, dintre acestea 3,8 mii sunt pe rod, amplasate în mare parte în zonele de Sud, Sud-Est și Centru. Recolta obținută în 2020 a fost de 6,5 mii tone, dintre care 2 mii de tone au fost exportate. 

Nicoleta Lisevici