O săptămână de instruire a tinerilor din diverse localități

O săptămână de instruire a tinerilor din diverse localități

Câteva zeci de tineri și tinere din regiunea de sud a Republicii Moldova au participat, în perioada 12-17 iulie curent, în cadrul unui program de instruire în domeniul cetățeniei active, al dezvoltării competențelor civice/spiritului civic și al participării la nivel local.

Astfel, în prima zi a săptămânii curente, comunică realitatea.md, circa 40 de băieți și fete din raioanele Leova, Cantemir, Cahul, Ștefan Vodă și din unitatea teritorial-autonomă Găgăuzia au participat la aceste cursuri. Aici ei au aflat despre componentele cetățeniei active la nivel local, despre sistemul de activitate al Administrației Publice Locale (APL), despre modalități eficiente de încadrare a tinerilor în procesul decizional și despre alte exemple de implicare la identificarea și soluționarea problemelor.
Potrivit informațiilor, programul de capacitare va dura șase zile, în cadrul căruia tinerii vor fi familiarizați cu metode utile de participare a acestora la procesul de guvernare locală, cu activități de mobilizare și cu instrumente advocacy eficiente pentru implicare.
Ei vor afla despre importanța participării la viața civică a comunității, despre elaborarea mesajelor și a tacticilor folosite de tineri în acțiuni de advocacy pentru promovarea intereselor comunitare, dar și despre alcătuirea unui plan de acțiuni pentru desfășurarea activităților.
„Să te implici în identificarea și rezolvarea problemelor din comunitate este o oportunitate de dezvoltare personală. De aceea, tinerii trebuie să se implice împreună cu administrația locală”, a menționat Iurie Burazeris, tânăr din orașul Leova.
Anastasia Petrova, o tânără din municipiul Comrat, a menționat că este o oportunitate excelentă pentru cei dornici de inițiativă civică să fie instruiți și îndrumați corect în domeniul activismului social.
„Am aflat detaliat ce este autoritatea publică si care sunt activitățile și obligațiunile sale, în conformitate cu drepturile și necesitățile locuitorilor. Programul este bine formulat și prezentat”, a adăugat fata.
„Acest proiect este foarte important pentru tinerii din localitățile rurale, prin informare și implicare ei vor dezvolta acele abilități de identificare a problemelor din comunitate”, ne-a spus Natalia Donea, o tânără din raionul Cahul.
Proiectul „REACH OUT – dezvoltarea cetățeniei active în rândul tinerilor la nivel local” este implementat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) în cadrul Programului de Granturi 2021 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed