Cantemir

Sute de hectare de culturi agricole, distruse de grindină

Precipitațiile puternice însoțite de grindină din duminica trecută au cauzat pagube importante agricultorilor din comunele Chioselia și Câietu, raionul Cantemir

Potrivit lui Vladimir Berlinschi, specialist principal în Direcția agricultură, economie și relații funciare Cantemir, în comuna Chioselia, grindina a compromis în proporție de 80 la sută recolta pe circa 50 de hectare de viță-de-vie, a distrus în totalitate orzul pe 20 de hectare, ce urma a fi cosit și treierat în următoarele zile, a culcat la pământ boabele de mazăre pe o suprafață de 35 ha, afectând, dar în măsură mai mică, și lanurile de porumb și de floarea-soarelui. În situația creată, agricultorii au purces la eliberarea acestor suprafețe, pentru a le însămânța cu alte culturi.
În urma calamității, în satele Câietu și Dimitrova a fost compromisă în proporție de 80-90% recolta de struguri de pe circa 60 ha de podgorii. Potrivit estimărilor prealabile, grindina a distrus în totalitate recolta și de pe circa 20 de hectare de floarea-soarelui și în jurul a 40 ha de porumb.
Șeful Secției pentru Situații Excepționale a raionului, Roman Cipeleaga, ne-a comunicat că imediat după calamitate comisiile locale pentru situații excepționale estimează valoarea pagubelor materiale înregistrate.

Text și imagine: Ion DORU