Cum să protejăm recolta împotriva incendiilor

Cum să protejăm recolta împotriva incendiilor

În aceste zile, subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în comun cu Agenția de Supraveghere Tehnică, au lansat Campania de prevenire a incendiilor la recoltarea cerealelor și culturilor tehnice.

Experiența anilor precedenți, când, cu regret, au fost înregistrate cazuri de incendii pe lanurile de cereale de grupa I și II, trebuie să ne servească o bună lecție de prevenire și lichidare a incendiilor în perioada secerișului. Cu regret, în vara trecută, și în raionul Cantemir, pe unul din lanurile de grâne pârguite din SRL „Sânzîenele”, comuna Țiganca, a fost cuprinsă de flăcări miriștea, focul extinzându-se amenințător spre lanul de spice nerecoltate. Din fericire, fiind alertați la timp de către participanții la recoltare, pompierii au reușit să localizeze și să stingă focul, prevenind, astfel, distrugerea pâinii gata crescute.
Iată de ce, chiar din 1 iulie, când în localitățile raionului a demarat cositul și treieratul orzului, pompierii și salvatorii cantemireni desfășoară activități de prevenire a incendiilor în gospodăriile agricole din teritoriu. Atenția angajaților IGSU este concentrată asupra mijloacelor primare de intervenție în caz de incendii, dotarea combinelor cu inventarul necesar, executarea izolării lanurilor față de drumuri, păduri și căi ferate, prin fâșii arate. Salvatorii și pompierii vin cu recomandări către agricultori, menționând că respectarea cu stricteţe a cerințelor, prevederilor, normelor şi regulilor de apărare împotriva incendiilor în perioada secerișului contribuie la evitarea unor astfel de incidente cu pagube materiale semnificative.
La recoltare sunt admise doar unitățile tehnice care au fost supuse testării tehnice și corespund cerințelor tehnice stabilite. Totodată, procesul de recoltare trebuie să fie organizat cu divizarea masivelor în sectoare cu aria de maxim 30 ha, cu delimitarea acestora prin fâșii cosite cu lăţimea de minim 6 m şi fâșii arate cu lăţimea de minim 4 m, eliberate de paie şi resturi vegetale. Salvatorii și pompierii atenționează că alimentarea tehnicii cu carburanţi şi lubrifianţi se va efectua la punctele de alimentare special amenajate, fiind interzis transportul lichidelor combustibile în vase deschise, precum şi alimentarea în lanuri sau la distanţe mai mici de 100 m de acestea.
Mai mult, ei avertizează că fumatul și utilizarea focului deschis pentru distrugerea resturilor de vegetație pe terenuri agricole sunt strict interzise. Totodată, specialiștii IGSU informează participanții la recoltare despre riscul incendiilor provocate de arderea paielor, miriștii, a resturilor vegetale pe lanuri.
Сampania IGSU de prevenire a incendiilor la seceriș se desfășoară anual cu scopul prevenirii, minimalizării riscurilor și diminuării numărului de cazuri de incendii.

Anatolie NASTAS,
ofițer superior, Serviciul Prevenție al SSE Cantemir

You May Have Missed