Comunică despre droguri, salvează vieți!

Comunică despre droguri, salvează vieți!

Fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze pericolul public de utilizare a preparatelor psihoactive sau narcotice și a substanțelor psihotrope, asociată cu riscuri semnificative pentru sănătate: reducerea imunității, rezistență scăzută la virușii actuali de tipul SARS și ulterior agresivi pentru existența umană. Persoanele care consumă droguri și cele cu tulburări de consum de droguri sunt deosebit de vulnerabile la efectele COVID-19.

Mesajele campaniei antidrog: populația din țările în curs de dezvoltare e în creștere (nu și la noi, cu spor natural negativ!), la fel și numărul utilizatorilor de droguri. Consumul de canabis a crescut aproape de patru ori în ultimele două decenii (!). Utilizarea tehnologiei digitale cu un acces sporit la informație, dar totodată nociv, că reduce imunitatea la viruși. Există o creștere notabilă a numărului de persoane care consumă droguri. De mulți ani, drogurile tradiționale au inclus substanțe psihoactive derivate din plante, cum ar fi cocaina, heroina și cânepa, consumate în regiunile în care au fost cultivate sau pe căile comerciale către piața finală. Raportul mondial al Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate asupra drogurilor din 2019 estimează că: 271 mln. sau 5,5% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani din lume au consumat, ilegal, droguri, cel puțin o dată. 35 mln. care consumă droguri (0,7% din populația adultă) au tulburări de consum de droguri. Creșterea disponibilității și utilizării opioidelor puternice în tratamentul pacienților cu durere cronică persistentă în ultimii 10 ani în unele regiuni ale lumii a condus la o creștere dramatică a mortalității prin supradozaj cu opioide. Din cele 11 mln. de oameni din lume care au injectat droguri, una din opt trăiește cu virusul imunodeficienței umane (HIV) și peste 50% – cu virusul hepatitei C. Jumătate de milion de decese la nivel mondial au fost atribuite consumului de droguri.
În R. Moldova sunt în evidență 717 persoane care au probleme de sănătate legate de droguri. De ce consumă oamenii droguri? Din curiozitate, pentru plăcere, pentru că este normal socializării și culturii grupului din care fac parte; pentru că prietenii o fac; pentru a-și schimba starea de dispoziție, pentru a fi la modă, pentru că persoana consumatoare trece prin probleme emoționale, psihologice sau sociale.
Indicii ce pot sugera consumul de droguri: schimbarea bruscă a comportamentului; treceri fără motiv de la veselie la tristeţe, uneori chiar agresivitate neobişnuită, şi de la agresiune la linişte şi chiar delăsare; pierderea apetitului alimentar; ochi injectaţi; pierderea gradată a interesului pentru şcoală, muncă, hobby-uri, sport, prieteni; stări de somnolenţă şi apatie necaracteristice, oboseală excesivă fără o cauză aparentă; cheltuieli excesive, dispariţia banilor sau a unor obiecte de valoare din casă; pete neobişnuite, mirosuri ciudate pe piele sau îmbrăcăminte; schimbarea grupului de prieteni, precum şi tendinţa de tăinuire a acestor „prieteni”, folosirea unui jargon diferit de cel anterior. Dacă suntem în preajmă – să intervenim tacticos! Cei mai vulnerabili sunt adolescenții; ei trebuie supravegheați fără să fie deranjați, să li se cunoască grupul de prieteni, e indicat să se știe unde este adolescentul în orice moment. Se vor stabili perioade din zi când întreaga familie se va reuni, cum ar fi timpul meselor. Se vor planifica activități distractive și excursii cu familia. Adolescentul trebuie să se simtă valorizat și să contribuie la sarcinile din familie. Aplicarea măsurilor disciplinare la adolescenți sunt un factor de risc pentru abuzul de substanțe. Se vor stabili consecințe rezonabile pentru comportamentele inacceptabile, iar pedepsele vor fi puse în practică în mod consecvent. Se va lauda adolescentul pentru realizările sale și se va încerca implicarea acestuia inclusiv în treburile casnice. Ar fi util ca adolescentul să practice diverse activități care să-i ocupe timpul liber (sportul, activități de voluntariat/ participarea la diverse cluburi).
Fiți informați: nu vă bazați doar pe propriile experiențe sau pe ceea ce auziți. Informați-vă cu privire la substanțele pe care le folosesc abuziv adolescenții. Multe substanțe pot sa pară inofensive, într-un mod eronat. Se va discuta cu un medic despre informațiile cu privire la substanțele folosite frecvent de cei care utilizează droguri, legat de denumirea acestora, care ar putea fi manifestările în cazul supradozei, care ar fi măsurile de prim ajutor în cazul supradozei, modul în care drogurile afectează dezvoltarea adolescenților. Prevenţia consumului de droguri e cea mai bună terapie, iar adolescenţa e un moment critic pentru a preveni dependenţa şi riscurile pe care aceasta le implică. În această perioadă copiii se confruntă cu situaţii noi şi provocatoare şi sunt adesea expuşi unor substanţe dăunătoare, cum ar fi drogurile, care au consecințe grave pentru sănătate: îmbătrânirea prematură, iritabilitate, agitaţie continuă, dureri de cap, ritm alert al inimii, crampe stomacale, stări psihotice, leziuni ale rinichilor şi plămânilor, slăbirea sistemului imunitar, tulburări ale dezvoltării la copiii nenăscuţi, tulburări ale funcţiei Eului şi ale autocontrolului la nivel corporal, sufletesc şi spiritual.
În R. Moldova, prin HG 233,10.04.20, a fost aprobată Strategia Națională cu Planul Antidrog pentru anii 2020-2027, care își propune o abordare multidisciplinară și echilibrată a problemelor ce țin de consumul de droguri, bazată pe o cooperare interdepartamentală, interdisciplinară și intersectorială de toate nivelurile, având drept fundament trei domenii strategice generale ale politicii moderne în domeniul drogurilor: reducerea cererii de droguri, reducerea riscurilor determinate de consum de droguri, reducerea ofertei de droguri.

Aurel BABILEV,
medic-igienist, CSP Cahul, raionul Cantemir

You May Have Missed