În raionul Leova încă 3 localități vor fi asigurate cu apă. Lucrarile de construcție sunt în toi

În raionul Leova încă 3 localități vor fi asigurate cu apă. Lucrarile de construcție sunt în toi

Lucrările de construcție a rețelelor interioare de apeduct în localitățile Sârma și Tochile-Răducani din raionul Leova sunt în plină desfășurare. Acestea sunt executate de SRL„Polimer Gaz Conducte”, în cadrul proiectului investițional „Aprovizionarea cu apă potabilă a localităților Sîrma, Tochile-Răducani și Tomai din raionul Leova. Etapa I (Sîrma-Tochile-Răducani)”, care este implementat de ADR Sud, cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), anunță leova.org.

Proiectul „Aprovizionarea cu apă potabilă a localităților Sîrma, Tochile-Răducani și Tomai din raionul Leova. Etapa I (Sîrma-Tochile-Răducani)” țintește drept obiectiv, la prima etapă, asigurarea accesului la sursa sigură de aprovizionare cu apă potabilă a populației din localitățile Sîrma și Tochile-Răducani. Ca urmare a implementării acestui proiect 2 localități vor căpăta acces la servicii îmbunătățite de aprovizionare cu apă și, respectiv, 2490 de locuitori ai satelor Sîrma și Tochile-Răducani se vor putea conecta la sistemul îmbunătățit de aprovizionare cu apă potabilă.

Valoarea totală a lucrărilor de construcție, care urmează a fi executate în cadrul proiectului dat, este de 19. 947.691,93 lei, dintre care 9 mln. 491 mii lei au fost valorificați în anul curent din FNDR.

Proiectul „Aprovizionarea cu apă potabilă a localităților Sârma, Tochile-Răducani și Tomai din raionul Leova” prevede, la prima etapă, construcția a 27,05 km de rețele de distribuție a apei în localitățile Sârma și Tochile-Răducani din raionul Leova. La etapa a II-a, în cadrul acestui proiect urmează a fi construită rețeaua interioară de apeduct în satul Tomai din același raion.

În cadrul acestui proiect se preconizează inclusiv conectarea gospodăriilor la sursa de apă potabilă și extinderea serviciilor de aprovizionare cu apă a operatorului regional perin conectarea rețelelor de apeduct interioare ale localităților sus-menționate la apeductul magistral Leova-Iargara.

Lucrările de construcție în cadrul etapei I au demarat în luna aprilie a anului curent, până în prezent antreprenorul reușind să construiască 21,74 km sau 80,4 %  de rețele interioare de apeduct în localitățile Sîrma și Tochile Răducani.

De asemenea, operatorul economic execută lucrări de construcție a două rezervoare de apă cu un volum de 50 m3, a două castele de apă cu același volum, a două stații de dezinfectare cu hipoclorit de sodiu. Din 59 de cămine de vizitare câte sunt preconizate în cadrul proiectului dat, au fost montate la ziua de azi mai bine de jumătate, antreprenorul executând până la moment inclusiv branșarea a 450 de concumatori din numărul total de 805 de branșamente câte sunt planificate.

Ca urmare a investițiilor realizate din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională, unui număr de circa 6400 de cetățeni din localitățile Sîrma, Tochile-Răducani și Tomai din raionul Leova le va fi asigurat accesul la o sursă sigură de aprovizionare cu apă.

Nicoleta Lisevici

You May Have Missed