Marți, 29 iunie, am sărbătorit Ziua Dunării

Marți, 29 iunie, am sărbătorit Ziua Dunării

Pe 29 iunie, 81 de milioane de oameni din ţările riverane au sărbătorit împreună Ziua Dunării pentru a marca dorinţa comună, a autorităţilor şi cetăţenilor, de a coopera pentru protejarea şi utilizarea responsabilă a resurselor de apă din bazinul fluviului, notează TVR Moldova.

Ziua Dunării este sărbătorită din anul 2004, la propunerea ţărilor riverane şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea /ICPDR/ şi marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecția şi utilizarea durabilă a acestui mare râu european, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia.
Fluviul a cunoscut de-a lungul istoriei mai multe denumiri: Danubius, Istrus, Histru, Danare, Donaris, Phisos, Rio Divino.
Dunărea este „regele fluviilor din Europa”, considera Napoleon Bonaparte, iar Herodot din Halicarnas scria într-una din lucrările sale: „Între fluviile care au renume şi care sunt navigabile când vii de la mare este şi Istrul…”
Fluviul, al doilea ca lungime din Europa, parcurge 2.845 km, din care mai mult de o treime sunt pe teritoriul României (1075 km).
Sursa citată mai precizează că Dunărea izvorăşte din Munții Pădurea Neagră din Germania şi se varsă în Marea Neagra în apropierea pădurii Caraorman, care în limba turcă însemna tot Pădurea Neagră.
Fluviul străbate 10 state – Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina, are afluenţi în alte şapte ţări, şi trece prin patru capitale: Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad.
Dunărea, împreună cu afluenţii săi, formează cel mai extins bazin hidrografic internaţional din lume, acoperă 817 de mii de kilometri pătraţi din 16 țări, circa o treime din suprafaţa Europei, deţine o parte importantă din comorile naturale ale continentului şi adăpostește numeroase ecosisteme valoroase, partea sectorului inferior al fluviului fiind considerată cea mai bogată în biodiversitate şi, totodată, cea mai vulnerabilă.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed