Selemetul, în straie de sărbătoare în Duminica Mare

Selemetul, în straie de sărbătoare în Duminica Mare

Mari festivități s-au desfășurat, în ultima zi a săptămânii trecute, în localitatea Selemet din raionul Cimișlia, când toată suflarea creștin–ortodoxă a sărbătorit Duminica Mare.

Încă de dimineață, gospodinele din sat au scotocit prin sunducele și lăzile în care păstrează averea cea mai scumpă și au scos la lumina zilei covoare și prosoape țesute și brodate cu mâinile proprii sau rămase dragi amintiri de la părinți și chiar de la bunei.
Femeile au aranjat frumos toate aceste relicve familiale pe la porți și pe garduri, pentru ca orice trecător să le admire.
Iar o altă parte din aceste lucrări populare au înfrumusețat expoziția „Tradiția Prosopului”, vernisată în aceeași zi în centrul Selemetului.
Multe evenimente au fost organizate aici în Duminica Mare, primul fiind, evident, slujba religioasă de la Biserica „Sfântul Dumitru”, după care au urmat altele.

Inaugurarea parcării multifuncționale
Prin darea în folosință a parcării multifuncționale se dorește extinderea Pieței agroalimentare regionale din localitate.
Parcarea a fost construită în cadrul proiectului „Revitalizarea Traseului Valul lui Traian și a tradițiilor din regiunea de sud prin diversificarea ofertei turistice locale”, finanțat de Guvernul Elveției prin intermediul PNUD Moldova/MIDL II.
Se are în vedere că una dintre cheile dezvoltării sustenabile a economiei locale ar putea fi și prin susţinerea economiilor agricole locale şi revenirea la circuitele comerciale agricole scurte.
Acestea ar putea pune pe picioare mici afaceri la Selemet, adaptate cel mai bine nevoilor locale, ar promova circuitele comerciale scurte, înlăturând lanţurile de intermediari existente pe piaţa agroalimentară şi ar conserva identitatea locală.
Scopul propus ar putea fi atins prin organizarea de târguri și pieţe volante, prin deschiderea de magazine proprii, produsele tradiţionale locale ajungând mult mai uşor la consumatorii finali și astfel contribuindu-se la dezvoltarea economiilor agricole locale.
La deschiderea parcării multifuncționale a fost prezent și Veaceslav Guțuțui, facilitator pentru Selemet în cadrul proiectului menționat mai sus, căruia autoritățile publice locale i-au mulțumit pentru susținere.

Troițe frumoase în centrul satului
Programul a cuprins și sfințirea câtorva simboluri creștin-ortodoxe. Unul este instalat în nemijlocita apropiere a mai multor centre comerciale și a stadionului. El reprezintă chipul lui Isus Hristos, care este sculptat, într-un mod destul de original, de către Elena Cojocaru, băștinașă a Selemetului.
După cum a recunoscut autoarea, ea a lucrat la această operă, cu mare evlavie și multe rugăciuni, pe parcursul a nouă zile.
Un alt simbol religios se află nu departe de căminul cultural și este o răstignire ca multe altele, înălțată de către un alt locuitor cu origini din Selemet, Alexandru Dulap și familia sa, în memoria mamei acestuia, Valentina Dulap.

Izvor în amintirea primului fântânar, Gheorghe Popușoi
Chiar alături de această troiță a fost construit, numai din lemn, capacul unei frumoase fântâni. Cel care a făcut această lucrare se numește Mihail Dulap, meșter popular din localitate.
Tatiana Badan, primarul satului, i-a adus sincere mulțumiri tânărului, care a muncit zi și noapte, pe ploaie și pe soare, pentru a reuși să facă din bușteni colacul de deasupra izvorului cu apă bună, cristalină și rece.
De asemenea, aici și-au adus contribuția financiară băștinași care au emigrat în Irlanda, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Italia, iar prin eforturi fizice – voluntarii organizației neguvernamentale „AdBJuniori” din localitate.
După cum s-a menționat la ceremonia de sfințire, fântâna aceasta este în memoria lui Gheorghe Popușoi, primul deschizător de asemenea surse de apă din satul Selemet.

Un bogat program artistic
După cum era și firesc, gazdele și oaspeții sărbătorii s-au bucurat din plin de un spectacol literar-muzical în care au fost încadrați copiii de la Grădinița „Luminița”, membrii colectivului de dansatori „Mărunțica”, artiștii amatori ai ansamblurilor folclorice „Cununița” și „Sânzienele”, discipolii Școlii de muzică din Selemet.
Un oaspete drag a fost și Ofelia-Florica Haranguș, interpretă de muzică populară din România, care a bucurat spectatorii cu o serie de melodii.
Lumea a admirat cu un interes deosebit și expoziția tematică „Promovăm viața sănătoasă acasă la Selemet”, manifestare organizată în cadrul proiectului „Viață Sănătoasă“, implementat cu susținerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare în colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova.

Ion CIUMECĂ

You May Have Missed