Prejudicii importante, cauzate de ploile torențiale

Prejudicii importante, cauzate de ploile torențiale

Conform informațiilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în urma ploilor torențiale înregistrate pe data de 20 iunie, au fost înregistrate mai multe prejudicii în localități din raioanele Cantemir, Drochia, Criuleni și UTA Găgăuzia.

Astfel, în urma ploii puternice însoțită de vijelie, în satul Cârpești din raionul Cantemir, a fost deteriorat podul din centrul satului, a fost spălat și mânat de șuvoaiele de apă pietrișul de pe circa 0,6 km de drum local de variantă macadam. Potrivit primarului-interimar, Maria Gavril, nu este pentru prima data când are de suferit și podul de la intrarea în localitate, de fiece data torentul de apă spălând tot mai mult malurile râpei enorme, care se tot adâncește după fiecare ploaie și care amenință să „înghită” în totalitate drumul – singura legătură a satului cu traseul Baimaclia-Cantemir. Pentru soluționarea problemei, acum câțiva ani a fost elaborat un proiect, costul căruia se cifrează la circa 7 mln. de lei, sumă ce nu poate fi, evident, acoperită de autoritățile locale.
În satul Șurii Noi din raionul Drochia, în urma precipitațiilor abundente au fost afectate circa 64 ha de grâu. În urma vântului puternic, în satul Chetrosu au fost smulse și deteriorate circa 250 de foi de ardezie de pe acoperișurile a 10 case, iar de pe acoperișurile a trei depozite pentru păstrarea cerealelor și a tehnicii agricole au fost smulse și deteriorate circa 360 m2 de țiglă metalică, 182 de foi de ardezie și 2 m3 de cherestea.
Iar în localitatea Bălăbănești din raionul Criuleni, ploaia a afectat 2 ha de căpșuni. Mai mult, în perioada 15-20 iunie, precipitațiile cu vânt puternic au afectat circa 325 ha de grâu, 78 ha de orz și 42 ha de floarea-soarelui în satul Cazaclia, UTA Găgăuzia.
De asemenea, au fost înregistrate opt intervenții ale salvatorilor la pomparea apei în raioanele Cahul, Telenești, Florești și Drochia. Conform IGSU, pompierii au pompat apa din cinci beciuri din gospodăriile particulare din localitatea Mândrești și din orașul Telenești. La fața locului, pentru estimarea pagubelor materiale, continuă să lucreze comisiile pentru situații excepționale.

Text și imagine: Ion DORU

You May Have Missed