300 de elevi din raionul Cahul, mai bine informați despre riscurile abuzului și exploatării sexuale

300 de elevi din raionul Cahul, mai bine informați despre riscurile abuzului și exploatării sexuale

Cum pot face față abuzului și exploatării sexuale, care sunt mecanismele de manipulare ale abuzatorilor? Sunt doar câteva întrebări la care au încercat să găsească un răspuns 300 de elevi din raionul Cahul. Ei au participat recent la mai multe sesiuni, în cadrul Programului educativ 12 PLUS, desfășurat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), în cadrul Proiectului EVA, finanțat de Uniunea Europeană, realizat în parteneriat cu UN Women și UNICEF Moldova. Scopul programului este de a contribui la dezvoltarea mecanismelor de reziliență față de abuzul/ exploatarea sexuală în rândul adolescenților.

Pentru ca mesajele să fie pe înțelesul elevilor, mai multe profesoare și psihologe școlare din Cahul au participat online la un stagiu de formare al Programului 12PLUS. Drept urmare, dânsele au primit certificate ce atestă obținerea calificării de facilitatoare a Programului de dezvoltare a rezilienței adolescenților față de abuz și exploatare sexuală „12PLUS”.


Alexandra Deli, profesoară a Gimnaziului „Alexandru cel Bun”, comuna Larga Nouă, raionul Cahul: „Asemenea programe sunt foarte necesare, pentru că adolescenții nu au acces întotdeauna la informațiile care ar preveni abuzul. Noi transmitem copiilor cunoștințele pe care le-am obținut în cadrul acestui program de instruire, astfel ca ei să fie pregătiți în cazul unor eventuale riscuri și să evite consecințele.”

Facilitatoarele instruite le-au vorbit elevilor din școlile beneficiare ale Proiectului ”EVA” despre mecanismele de manipulare care stau la baza relațiilor sexuale riscante, cunoscute sub numele de sexting, sponsoring, expunere online, cyberbullying și exploatare/trafic de copii. La Programul 12PLUS au participat elevi și eleve din Cahul, Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni și Zârnești. Adolescenții sunt îndemnați să acceseze platforma www.12plus.md pentru a afla mai multe informații utile.
Simona Russu este elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Cahul. Adolescenta spune că la sesiunile, organizate de CNPAC, a aflat lucruri utile, pe care nu le cunoștea de la ore. ”Mi-au plăcut toate scenariile, însă, cel mai mult mi-a plăcut lecția de „Sponsoring” fiindcă nu știam despre acest fenomen. Video-urile și cazurile sunt destul de relevante, astfel, aceste lecții se dovedesc a fi necesare pentru viitor”, a spus Simona Russu.
Marilena Sârbu, elevă a Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Cahul: „Acest program ne-a învățat să analizăm din toate punctele de vedere situațiile, să fim mai atenți chiar și în cadrul școlii, pentru că uneori, fără aceste cunoștințe nu observăm evidentul și nu conștientizăm că putem deveni victime ale unui abuz.”

Profesoara de istorie și educație civică la liceul ”Mihai Eminescu”, Ala Stoiciu, dirigintă pentru două clase de a X-a, este una dintre participantele la stagiul de formare a Programului 12PLUS. “Provocarea nu a fost una ușoară, deoarece necesită timp și efort de pregătire, însă satisfacția e pe măsură atunci când văd curiozitatea celor 37 de elevi de a afla ceva util”, afirmă profesoara de la Cahul.

Din partea sa, coordonatoarea Programe Prevenire la CNPAC, Natalia Țurcanu, susține că ”copiii care trec prin programe de dezvoltare a rezilienței învață cum să facă față situațiilor riscante, conștientizând atât mecanismele care îi determină să se implice în relații sexuale riscante, cât și consecințele negative ale unor decizii luate în grabă. Timp de două luni, am reușit să lucrăm cu 300 de tineri din Cahul, care, la rândul lor, vin cu recomandări de a continua activitățile și pentru alți colegi în anul următor de studii. Acest lucru sigur că este unul foarte încurajator”, spune Natalia Țurcanu.

Potrivit co-autoarei Ghidului metodologic al Programului 12PLUS, formatoarea stagiului, Tatiana Buianina, ”un abuzator poate contacta online în jur de 900 de copii. Dintre aceștia, aproape 30 îi vor răspunde la mesaje, iar șase ar putea să se întâlnească cu el. Ce-i face pe acești șase copii vulnerabili, căzând pradă abuzatorului? Programul 12PLUS vine ca și răspuns la astfel de situații, dezvoltând reziliența copiilor”, afirmă Tatiana Buianina.

Coordonatorul de programe protecția copilului, UNICEF Moldova, Gheorghe Trofin, precizează că, datele naționale și internaționale arată că violența sexuală este des întâlnită înaintea vârstei de 18 ani, totodată fiind și una dintre cele mai puțin raportate tipuri de violență. ”Pentru o adolescență sigură și sănătoasă este nevoie ca adolescenții să fie informați și instruiți cum să prevină cazurile de violență și exploatare sexuală. Programul 12 PLUS este un element esențial în cadrul eforturilor de prevenire și combatere a violenței și în special a violenței sexuale, ce vine să consolideze cunoștințele și reziliența adolescenților împotriva violenței. Totodată Programul contribuie la combaterea stereotipurilor de gen și fenomenelor sociale negative, precum și la consolidarea mecanismului naționale de prevenire a violenței, neglijării și exploatării”, conchide coordonatorul de programe protecția copilului, UNICEF Moldova, Gheorghe Trofin.

12 PLUS este un program de prevenire a abuzului și exploatării sexuale, adresat tinerilor și tinerelor cu vârsta cuprinsă între 12-18 ani, care vine cu proiecții video ce reprezintă istorii din viața reală a acestora. Totodată, Programul 12PLUS își propune să identifice soluții pentru persoanele prinse în capcana relațiilor sexuale exploatative, dar și să contribuie la conștientizarea consecințelor negative ale creării, transmiterii, publicării și comentării unor materiale cu tentă sexuală pe internet.

Activitatea a fost desfășurată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF. Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

You May Have Missed