Liceul Teoretic „Ștefan Vodă” din orașul Ștefan Vodă – punct de atracție pentru copiii din raion

Liceul Teoretic „Ștefan Vodă” din orașul Ștefan Vodă – punct de atracție pentru copiii din raion

Din 2014, când a devenit o școală de circumscripție, elevii, profesorii și administrația Liceului Teoretic „Ștefan Vodă” din orașul Ștefan Vodă visau că vor învăța într-o școală modernă, dotată cu toate cele necesare, în care procesul educațional va fi unul de cea mai înaltă calitate. Acum acest vis a  devenit realitate. În ultimii ani, instituția a beneficiat de renovare în cadrul a două proiecte, cel mai recent fiind Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și implementat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova, cu suportul financiar al Băncii Mondiale. Drept urmare, în prezent, cele trei blocuri de studii sunt complet renovate și dotate, la fel ca și căminul de elevi al liceului.

Datorită îmbunătățirii condițiilor, instituția a devenit mai atractivă pentru elevi, astfel încât numărul acestora a crescut în ultimii ani de la puțin peste 500 în 2015 la 633 de elevi în 2020, 198 dintre care vin din aproape toate localitățile raionului Ștefan Vodă. Corespunzător a crescut și cererea pentru un loc în cămin, care oferă la fel condiții foarte bune de cazare și nu mai are în prezent locuri libere.

Directoarea afirmă că aceste schimbări s-au produs grație renovării, astfel școala s-a modernizat și a devenit un punct de atracție pentru copiii din raion.

Elena Cornițel, director: „Putem să menționăm că școala a devenit una cu adevărat prietenoasă copiilor, pentru că respectarea standardelor a ridicat nivelul de calitate a studiilor în această instituție și în rezultat avem un număr impunător de elevi din toate localitățile raionului Ștefan Vodă.”

Profesorii spun că au simțit schimbarea atunci când liceul a devenit școală de circumscripție și investițiile s-au ținut lanț:

Natalia Ștefan, profesoară de limba și literatura română: „Din 2014, treptat, condițiile s-au îmbunătățit. Astăzi ne putem mândri cu o instituție – model din punct de vedere al asigurării condițiilor, dar și al calității, pentru că elevii noștri sunt învingători la diferite concursuri atât naționale, cât și internaționale.”

Elevii confirmă că datorită dotărilor sunt mai motivați să învețe și sunt nespus de bucuroși că după reparație a fost amenajat pentru ei și o sală a Consiliului Elevilor:

Alexandru Gorceac, elev: „Liceul nostru este dotat la un nivel foarte înalt. Toate laboratoarele: de fizică, chimie, biologie și informatică dispun de tehnica, utilajul și materialele necesare pentru lucrările practice, care au devenit foarte interesante și curioase. Instituția este frecventată și de copii din localitățile rurale, inclusiv eu, unde nu există o asemenea dotare, respectiv, aici copii sunt mai dornici să învețe, sunt mai stimulați. Îmi amintesc foarte bine de școala din localitatea mea natală, lecțiile teoretice aveau loc, dar peste cele practice puteam să trecem. Profesorii își cereau scuze că nu aveau cu ce să le desfășoare. De prezentări nici nu știam, în localitate era un singur proiector folosit și de bibliotecă, și de casa de cultură, și de primărie și de instituție.”

Irina Lazarev, elevă, președintele Consiliului Elevilor: „Pot să aduc exemple când elevi din clasa a 5-6 din satele raionului, unde sunt școli pentru treapta gimnazială, preferă să vină să învețe la noi, chiar dacă vin cu transportul personal sau suburban. Ei aud de la prietenii lor, care învață aici, despre cât este de interesant să înveți în această instituție și despre oportunitățile pe care le oferă școala noastră.”

Părinții la fel apreciază schimbările prin care a trecut școala și consideră că noile condiții oferă cadrelor didactice o cu totul altă predispoziție de a munci.

Aliona Muntean, părinte: „Dacă o să ne întoarcem în 2017-2018 o să vedem că școala avea un aspect plângăreț și pe interior și pe exterior. Acest lucru cred că oricum avea impact asupra bunei dispoziții a elevilor și a cadrelor didactice. Se știe că fiecare dintre noi își petrece cea mai mare parte a vieții la serviciu și atunci când sunt condițiile adecvate, evident că se vine cu o altă predispoziție de a munci.”

Liceul Teoretic „Ștefan Vodă” a fost renovat în cadrul PRIM în perioada 2018-2019, lucrările fiind o continuare ale celor realizate cu suportul României în perioada 2016-2017. La fel din sursele financiare ale Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” școala a fost dotată cu mobilier, tehnică și utilaj. Acum elevii din Ștefan Vodă au și un atelier de tâmplărie bine dotat, iar din bugetul instituției în următorii 5 ani se va construi un stadion care să corespundă capacităților instituției.

You May Have Missed