Școlile din Cahul își iau angajamentul de a promova medii școlare sigure, cu toleranță zero la cazurile de violență față de copii

Școlile din Cahul își iau angajamentul de a promova medii școlare sigure, cu toleranță zero la cazurile de violență față de copii

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii  (CNPAC) contribuie, grație proiectului EVA “Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, la sporirea rezilienței acestor comunități în abordarea violenței față de copii.

Datorită suportului financiar al Uniunii Europene și alături de partenerii  UNICEF MOLDOVA și UN WOMEN, CNPAC organizează activități pentru prevenirea violenței școlare, prin implementarea și reactualizarea participativă a  Politicii de protecție a copilului (PPC) în cadrul instituțiilor de învățământ. În acest sens, pe parcursul lunilor martie-mai curent, elevii din școlile raioanelor Cahul și Ungheni au fost instruiți cum să dezvolte competențe de participare în procesul elaborării PPC. Totodată, a fost realizat și Programul pentru elaborarea și revizuirea participativă a PPC pentru angajații instituțiilor de învățământ, în baza unui curriculum și suport de curs. Douăzeci de facilitatori din Cahul și Ungheni, începând cu luna iunie, vor participa la program, iar din septembrie va demara un proces autentic de revizuire a acestui act instituțional. Aceștia vor implica atât elevii instruiți, cât și cadrele didactice, personalul auxiliar, dar și părinții.

Un mesaj vizibil, care vine ca și angajament al comunității școlare de a preveni violența față de copii, este instalat în cele 21 de școli beneficiare ale proiectului EVA.

În cadrul evenimentului, au fost invitați și facilitatorii  locali 12PLUS, pentru a le oferi Certificate ce atestă obținerea calificării de facilitator al Programului de dezvoltare a rezilienței adolescenților față de abuz și exploatare sexuală „12PLUS”.

Natalia Țurcanu, coordonatoarea Programului prevenire, CNPAC, a menționat că livrarea programelor de prevenire a abuzului sexual este o altă activitate majoră desfășurată în școlile din Cahul. Programul 12PLUS ajută tinerii să conștientizeze situațiile de risc la care pot fi supuși, dar și să cunoască unde se pot adresa atunci când au nevoie de protecție. “Odată cu începerea vacanței mari de vară, când copiii dispun de mai mult timp liber, am considerat absolut necesar să oferim elevilor ghiduri și pliante ce i-ar ajuta să se informeze mai bine despre cum pot recunoaște un abuz și care sunt riscurile acestui fenomen distructiv”, a mai adăugat dna Țurcanu.

Directoarea Liceului Teoretic „Ion Creangă”, Rodica Caraja, gazda evenimentului, a menționat că este mândră că instituția pe care o conduce face parte din proiectul EVA, proiect în care se organizează activități valoroase pentru elevi, dar și pentru personal.

Evenimentul s-a bucurat și de prezența dnei Ludmila Drucenschi, reprezentanta Direcției Învățământ General Cahul, care a reiterat necesitatea elaborării sau revizuirii PPC și-a manifestat mulțumiri CNPAC-ului pentru asistența oferită și deschiderea de a dezvolta activități comune.

Cu scopul de a reflecta importanța creării și menținerii parteneriatelor cu toți actorii implicați în proiectul EVA, la fel au fost instalate banere vizibile în cadrul Direcției Învățământ General Cahul și Direcției Educație Ungheni.

Cu privire la activitățile de viitor desfășurate la nivel local, CNPAC, va organiza instruiri pentru psihologii școlari  și din cadrul  Serviciilor de Asistență Psihopedagogică pentru acordarea asistenței copiilor victime ale violenței, inclusiv violenței sexuale. Concomitent, vor mai  fi oferite și două programe de parenting pentru părinții de copii și adolescenți pentru îmbunătățirea competențelor/abilităților acestora de a aplica metode educaționale pozitive și non-violente.

Text: Natalia ȚURCANU
Foto: Constantin CELAC

Activitatea a fost desfășurată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF. Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

You May Have Missed