1,6 milioane de mănuși medicale de unică folosință și 300.000 de măști de protecție donate Moldovei de către OMS, Guvernul Germaniei și Uniunea Europeană

1,6 milioane de mănuși medicale de unică folosință și 300.000 de măști de protecție donate Moldovei de către OMS, Guvernul Germaniei și Uniunea Europeană

1,6 milioane de mănuși medicale de unică folosință și 300.000 de măști de protecție de tip FFP2, în sumă totală de 537,500 EURO, au fost livrate suplimentar Republicii Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Republicii Federale Germania și Uniunii Europene în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății, transmite moldova.un.org.

Echipamentele personale de protecție, atât de necesare lucrătorilor medicali implicați în diagnosticul și tratamentul pacienților cu COVID-19 sunt destinate pentru toate instituțiile medicale din țară, inclusiv din regiunea transnistreană. Mănușile medicale și respiratoarele FPP2 livrate corespund standardelor de calitate și siguranță pentru protecția medicilor, asistenților medicali și altui personal.

Prezent la ceremonia de donație, Excelența Sa, Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova a menționat: „Echipa Europa, cu suportul Uniunii Europene și a Statelor Membre UE, oferă asistență tangibilă pentru sistemul medical din Republica Moldova și pentru protecția cetățenilor țării. Acest nou lot de asistență va aduce un aport considerabil la aceste eforturi comune. Suportul oferit din partea Germaniei în acest context, precum și a altor State Membre ale UE în perioada de pandemie, este unul direcționat către lucrătorii din prima line, precum și tuturor cetățenilor care continuă să lupte cu consecințele pandemiei.”

„Aceste echipamente sunt foarte eficiente și extrem de utile pentru toți lucrătorii medicali care, în aceste momente dificile, luptă pentru viața pacienților. În perioada pandemiei, OMS, Uniunea Europeană și Germania ne-au susținut și ne-au fost aproape, ca niște adevărați prieteni. Am beneficiat atât de suport instructiv, informațional, cât și de donații de echipamente medicale. Am simțit că nu suntem singuri și oricând avem o mână întinsă de ajutor”, a menționat Alexandru Holostenco, directorul Spitalului municipal pentru copii „V. Ignatenco”.

Ajutorul face parte din colaborarea Germaniei și OMS și inițiativa finanțată de Uniunea Europeană „Solidari pentru Sănătate”, direcționată spre combaterea pandemiei în țările Parteneriatului Estic. Inițiativa are scopul de a consolida reziliența sistemelor de sănătate și capacitatea țărilor de a răspunde la situații de urgență în sănătate publică.

În total, până la acest moment, prin intermediul inițiativei Uniunii Europene „Solidari pentru Sănătate”, a Guvernului Germaniei și OMS, Republica Moldova a recepționat circa 2,1  milioane de măști și respiratoare, 1,93 milioane de mănuși, 16,200 ochelari de protecție, 36.000 halate de protecție, 956 concentratoare de oxigen, 39 ventilatoare pentru respirație asistată, 1.410 pulsoximetre.

Nicoleta Lisevici

You May Have Missed