Ziua de 9 Mai, la Cantemir

Ziua de 9 Mai, la Cantemir

Marcată la 9 mai în majoritatea ţărilor lumii, Ziua Europei și Ziua Victoriei vine să marcheze capitularea Germaniei fasciste în cel de-Al Doilea Război Mondial, comemorarea eroilor căzuți pentru apărarea patriei. Cu această ocazie, în centrul raional Cantemir, la memorialul Ostașului Necunoscut, a avut loc un miting.

Participanții la eveniment au menționat că anii 1939-1945 au fost ani de durere şi lacrimi, pagube și pierderi pentru popoarele lumii. Circa 60 mln. de oameni din întreaga lume, aproape 3% din populaţia planetei, au murit în acel război – nevinovaţi, în condiţii inumane, suferind dureri fizice, dar şi morale, contrar voinţei lor.
Iată de ce, anual, pe 9 mai, marcăm Ziua Victoriei Coaliției antifasciste asupra Germaniei naziste, comemorăm eroii care au luptat și au căzut pe câmpul de luptă. Pentru noi, 9 mai are o semnificație deosebită: marcăm în această zi două sărbători – Ziua Victoriei asupra fascismului și Ziua Europei, două sărbători strâns legate între ele. Deoarece în lupta cu fascismul a participat practic toată Europa unită. După 5 ani de la acea victorie, Europa şi-a revenit din ruine şi a pornit proiectul politic pe care îl vedem astăzi – o Europă unită şi în bunăstare. Pe 9 mai cinstim eroii care au luptat pentru pace, ne gândim la viitorul european al Republicii Moldova.
În discursurile sale, primarul orașului, Roman Ciubaciuc, președintele raionului, Anatoli Ichim, liceanul Iulian Moisei au subliniat că memoria acelei perioade dramatice este întipărită nu doar în paginile de istorie, ci si în soarta multor familii, în inimile buneilor şi străbuneilor noştri, în sclipirile focului veşnic, dar şi în sufletele celor care înţeleg tragedia acelor vremuri. Pentru noi sunt importante nu doar memoria anilor de foc, ci si lecţiile dure, scrise cu sânge, pe care le-a oferit întregii omeniri acel groaznic măcel. Este o lecție ce trebuie însușită de generațiile tinere, de acei care astăzi învață la școală, la facultate sau fac primii pași pe drumul vieții. Și R. Moldova a plătit un preţ greu în acel război: circa 600 de mii de moldoveni, inclusiv din localitățile raionului Cantemir, au luptat în război. Actualmente, în raionul nostru n-a mai rămas în viață nici un veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial. 9 mai este și Ziua comemorării eroilor căzuți pe câmpul de luptă, pentru independența țării. Aducem un pios omagiu tuturor celor care și-au făcut cu cinste, până la capăt, datoria de soldat, au rămas fideli jurământului militar.
Cu ocazia Zilei Europei, Victoriei asupra fascismului şi comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa patriei, și în alte localități au avut loc mitinguri de comemorare cu respectarea cerințelor antiepidemice, depuse flori la monumente.
De menționat că, pe 9 mai, în satul Câșla, a fost inaugurat un monument în memoria celor căzuți în război, un bun exemplu de transmitere a ștafetei generațiilor, ce vor păstra veșnică amintirea celor care au luptat pentru seninul zilei de astăzi, pentru pace.

Text și imagine:
Ion DORU

You May Have Missed