Obiectivul – zero malarie

Obiectivul – zero malarie

Malaria e provocată de plasmodiul malaric și transmisă prin mușcătura de țânțarul anofel (Anopheles). Poate fi întâlnită în mai multe țări, dar, de menționat că pe continentul african se atestă aproximativ 94% de cazuri și decese de malarie. În acest an, Organizația Mondială a Sănătății și partenerii au ca scop eliminarea deplină a maladiei.

Aşezarea geografică şi condiţiile climaterice plasează R. Moldova printre ţările cu risc sporit pentru malarie. în 2019, s-au identificat nouă specii, dintre care șase sunt vectori importanți ai unor agenți patogeni, inclusiv ai plasmodiului malaric.
Astfel, prezența vectorului specific la noi reprezintă un risc sporit pentru sănătatea publică prin faptul că poate transmite agentul cauzal al bolii. Acest fapt a devenit deosebit de important acum, când se atestă o migrație intensă. Urmare a acestui fapt, în Republica Moldova s-au înregistrat trei cazuri de maladie, toate de import (!). Este important să luăm aminte că: malaria este o boală parazitară periculoasă pentru viaţă, cu transmitere prin înţepătura ţânţarilor infectaţi; călătorii din spațiul european, cu destinaţia de ţări endemice la maladie, au nevoie de administrarea tratamentului profilactic; manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în ţara endemică şi în decurs de până la doi ani după părăsirea acesteia.
Boala poate fi prevenită şi tratată. Pentru aceasta, în caz dacă suspectaţi primele semne de boală, solicitaţi asistenţă medicală. Protejați-vă mereu, aveți grijă de fortificarea sistemului imunitar! Natura ne oferă plante medicinale protectoare, produse sănătoase, neprocesate, legume, leguminoase și fructe, care sunt cele mai recomandate în acest sens. Multă sănătate tuturor!

Aurel BABILEV,
medic Promovarea Sănătății, CSP Cahul

You May Have Missed