Istorii de succes. Înființat cu ajutorul Uniunii Europene, Incubatorul de Afaceri din Cimișlia stimulează dezvoltarea economică

Istorii de succes. Înființat cu ajutorul Uniunii Europene, Incubatorul de Afaceri din Cimișlia stimulează dezvoltarea economică

Vineri, 23 aprilie 2021, s-au împlinit șase ani de la inaugurarea oficială a Instituției Publice (IP) „Incubatorul de Afaceri Cimișlia” (IACM).

File din istoria recentă
IP IACM este o organizație necomercială, fondată de către Consiliul Raional Cimișlia, în baza Matricei de Politici pentru Programul de Suport Sectorial „Stimularea Economică în zonele rurale”, finanțat de către Uniunea Europeană (UE) și implementat de către Organizația de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).
„Incubatorul nostru, povestește managerul acestei instituții, Alexandru Stamatov, a fost deschis oficial pe 23 aprilie 2015. Edificiul dispune de 22 de birouri cu dimensiuni diferite (de la 8 până la 111 metri pătrați), pentru activitate antreprenorială de producere și prestări servicii, plus o sală de conferințe bine dotată și amenajată pentru desfășurarea seminarelor, a meselor rotunde și a altor acțiuni de instruire”.

Sursa citată mai spune că la început UE a alocat mijloace financiare pentru derularea procesului de renovare a clădirii, care era una pustie, părăsită de multă vreme de către o unitate de carabinieri dislocată în orașul Cimișlia.
O atenție deosebită s-a acordat atunci la două aspecte: obținerea unui grad înalt de eficiență energetică (prin termoizolarea pereților, instalarea caloriferelor, crearea în apropiere a unei stații de cazane funcționabile la gaze naturale etc.), precum și asigurarea în permanență cu apă potabilă și cu rețea de canalizare a celor două etaje și a mansardei edificiului.
Pe parcursul activității IACM a fost rezolvată și o altă problemă – cea a evacuării deșeurilor menajere, după ce autoritățile publice locale au amenajat, în imediata apropiere a Incubatorului, un spațiu special închis pentru colectarea gunoiului.

Varietate de produse și servicii
Alexandru Stamatov precizează că afacerile incubate sunt găzduite aici pentru o perioadă de până la trei ani, cu posibilitatea de extindere a acestui termen (plus maxim doi ani). În acest interval de timp firmele beneficiază de încăperi comode și utilate cu cele necesare, de consultanță, de asistență pentru dezvoltarea parteneriatelor interne și internaționale, au acces la servicii de finanțare și de sprijin tehnic, de management al afacerilor.
Spre exemplu, opt firme au beneficiat de granturi în valoare de 1 milion 424,5 mii de lei – pentru dezvoltarea afacerilor, iar alți șapte rezidenți au obținut consultanță pentru elaborarea proiectelor cifrate la 1 milion și 500 de mii de lei.
Potrivit lui Viorel Bostan, consultant al Incubatorului de Afaceri Cimișlia, de la întemeierea acestei instituții și până în prezent, aici au pornit activitatea antreprenorială 41 de agenți economici, cu un total de peste 170 de locuri de muncă.
Actualmente, în cadrul IACM activează 17 firme, care prestează o varietate de produse și servicii:

  • construcția și reparația drumurilor;
  • construcție, reconstrucție și deservirea utilajelor de gaze naturale cu modernizarea sistemelor de încălzire, canalizare, apeducte;
  • activități referitoare la sănătatea umană;
  • confecționarea îmbrăcămintei pentru copii;
  • școală de limbi străine;
  • servicii de contabilitate;
  • construcții inginerești, reconstrucții, restaurări;
  • servicii IT;
  • salon de înfrumusețare;
  • servicii juridice;
  • Call Center;
  • activități în agricultură;

servicii de taxi etc.

Acești 17 rezidenți ai Incubatorului de Afaceri Cimișlia dispun de 72 de angajați, inclusiv 20 de femei și 22 de tineri. În anul precedent, cifra lor de afaceri s-a cifrat la 27 de milioane 483 de mii 700 de lei, iar în primul trimestru al acestui an a constituit 1 milion 775 de mii 500 de lei.

Mașini de cusut din China

Printre antreprenorii care activează în timpul de față la Incubatorul de Afaceri Cimișlia se numără și Ludmila Ciubotaru, administratoare a Societății cu Răspundere Limitată (SRL) „Dancing-Sport”. După cum am fost informați, întreprinderea se ocupă cu fabricarea îmbrăcămintei sportive, după ce a câștigat un grant în valoare de 140 de mii de lei, bani cu care a procurat șapte mașini de cusut din China.

Atelierul de croitorie al SRL „Dancing-Sport” se află la parterul clădirii Incubatorului de Afaceri din orașul Cimișlia Foto de Ion JALBĂ

„Am încheiat contract de locațiune cu această instituție la 26 noiembrie 2018, ni se destăinuiește Ludmila Ciubotaru. Înainte de pandemie aveam multe comenzi – din SUA, din Italia, Turcia, dar și din țara noastră: din Chișinău, din Hâncești, din alte localități. Odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus, ne vine mai greu – ne concentrăm, în special, pe orașul Cimișlia. În anul trecut, bunăoară, cifra de afaceri a constituit numai 136 de mii și 600 de lei, iar în primele trei luni ale anului de față – doar 10 mii de lei. Dar sperăm să scăpăm repede de COVID și să ne îmbunătățim activitatea. Avem de gând să ne mai aflăm aici și după expirarea contractului de locațiune, adică să-l prelungim încă pe doi ani”, afirmă directoarea SRL „Dancing-Sport”.

Pe lângă funcția de bază, confecționarea îmbrăcămintei pentru sport, cele câteva angajate de aici se mai ocupă, la un utilaj special, și cu brodarea costumelor populare.

Din discuțiile pe care le-am purtat la IACM, am înțeles că administrația de aici privește cu optimism în viitor și speră că activitatea acestei instituții va cunoaște o dezvoltare mult mai mare odată cu revenirea la starea normală după depășirea crizei pandemice în Republica Moldova.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed