Am putea rămâne din nou fără caise și piersici pe fundalul înghețurilor prognozate

Am putea rămâne din nou fără caise și piersici pe fundalul înghețurilor prognozate

Din cauza înghețurilor, prognozate în următoarele zile, am putea rămâne din nou fără caiși și piersici. Potrivit specialiștilor de la Ministerul Agriculturii, temperaturile negative din această perioadă afectează în mare măsură pomii aflați în floare și ar putea distruge aproape întreaga recoltă, transmite publika.md.

Potrivit experților, cei mai expuși pericolului sunt caișii, piersicii, vişinii, cireşii, mărul, nucul şi alunul.  Probabilitatea vătămării de către îngheţuri a florilor şi fructelor la cais constituie în medie 15 – 40%, la celelalte culturi pomicole – până la 15%.

„Cât privește culturile de câmp, acestea sunt afectate într-o proporţie mai mică de îngheţurile tardive de primăvară, având o sensibilitate mai redusă faţă de îngheţ. Numai în cazurile rare, când temperaturile negative apar foarte târziu, culturile de câmp sunt afectate într-o proporţie însemnată.” – mai menționează specialiștii.

Probabilitatea vătămării de către îngheţuri a plantelor răsărite de porumb constituie 5 – 10%. Cât preivește floarea soarelui şi sfecla de zahăr, probabilitatea afectării acesto plante în timpul răsăririi nu este mare şi este posibilă doar în raioanele de nord ale țării.

În acest sens, specialiștii le recomandă fermierilor să întreprindă un șir de măsuri de protecție, cum ar fi fumigația, adăpostirea, perdele vegetale de protecție, încălzirea suprafeţei solului prin irigare, încălzirea cu aer cald, ventilarea, prin care se împiedică formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului.

Nicoleta Lisevici

You May Have Missed