Alertă meteo: se așteaptă ninsori și înghețuri

Alertă meteo: se așteaptă ninsori și înghețuri

Deși săptămâna a început cu vreme frumoasă și maxime de +15 grade Celsius, meteorologii prognozează ninsori și lapoviță în țară. Astfel, în săptămâna curentă, pe teritoriul Republicii Moldova se vor înregistra înghețuri de până la -5 grade Celsius, pe timp de noapte, transmite IPN.

Experții din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), a precizat că valorile termice în timpul nopții sunt mai scăzute față de norma pentru început de aprilie, căci de obicei, în această perioadă, ar trebui să se înregistreze între -2 și +3 grade Celsius. Totodată, valorile termice pe timp de zi, cuprinse între +10 și +15 grade, care se vor înregistra pe teritoriul Republicii Moldova în săptămâna curentă, sunt în limita normei pentru început de aprilie.

De miercuri, 7 aprilie, temperaturile vor scădea din cauza unui front atmosferic, asociat unui ciclon, care vine din sudul și sud-vestul Europei, din această cauză, ne așteaptă precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar în regiunea de sud a țării – sub formă de ploi, susține responsabilul de la SHS.

Valorile scăzute ale aerului mai mici de normă, pe timp de noapte, se vor menține până la 10-12 aprilie, după care noaptea se vor înregistra de la +1 până la +6 grade Celsius, adică vor reveni în limita normei pentru începutul lui aprilie. Vremea își va reveni la sfârșit de săptămână, când mercurul din termometre va urca până la +10 și +15 grade Celsius

Cea mai geroasă zi de 5 aprilie a fost cea din 1963, ziua în care la Briceni au fost înregistrate -11 grade. Cea mai călduroasă zi de 5 aprilie a fost cea din 1998, când termometrele arătau la Chișinău 26-27 grade Celsius.

Nicoleta Lisevici

You May Have Missed