Rinichii necesită o protejare permanentă

Rinichii necesită o protejare permanentă

Ziua Mondială a rinichiului marcată recent cu sloganul: „Sănătatea rinichilor pentru toată lumea și peste tot!”, este o campanie globală cu scopul de a conștientiza importanța rinichilor, menită să atenționeze conștientizarea funcțiilor vitale pe care îl au rinichii în preîntâmpinarea multor boli.

Cu regret constatăm faptul că actualmente în țara noastră peste 2 mln. de cetățeni primesc tratament cu dializă sau sunt programați pentru un transplant de rinichi, dar necesitatea, desigur, este mai mare. În Republica Moldova incidenţa bolilor de rinichi constituie -182,4 cazuri la 10 mii locuitori, în raionul Cantemir se află la evidență 1156 pacienți, din ei 42 copii cu probleme renale. În total 1198 persoane(19,6% din populația raionului!) suferă de rinichi!
Rinichii sănătoși îndeplinesc următoarele funcții: – reglează lichidele; filtrează toxinele din sânge; eliberează hormonul-reglator de tensiune arterială; activează vitamina D, pentru oase; eliberează hormonul care direcționează producția de celule roșii din sânge; păstrează mineralele din sânge în echilibru (sodiu, fosfor, potasiu).
Printre cauzele ce pot provoca boli de rinichi sunt: -bolile cardiovasculare; infarctul miocardic/ accidentul vascular cerebral; hipertensiunea; oase slabe; leziuni nervoase cu neuropatie-anemică; antecedente familiale de insuficiență renală, diabet sau hipertensiune; obezitatea.
Iată semnele bolilor de rinichi: -oboseală, slăbiciune; urinare dificilă și dureroasă; urină spumoasă; urină roz, întunecată (sânge în urină), creșterea setei; nevoia crescută de a urina (mai ales noaptea); ochi pufoși; față, mâini, abdomen, glezne umflate.
Care-s cele 3 teste simple, de salvare a vieții ?:- testul tensiunei arteriale(TA)-120/80-ideal, 130/80-bun, 140/80-tot bun pentru majoritatea; – proteine în urină (test de urină): bun – mai puțin de 30 mg de albumină/gram de creatinină urinară; rata de filtrare glomerulară(GFR) (test de sânge). Aceasta indică cât de bine rinichii filtrează sângele bun: peste 90 e bun, 60-89 trebuie monitorizat, mai puțin de 60 timp de 3 luni indică o boală renală!
Iată ce trebuie să întreprindă persoanele cu boli de rinichi: – controlul TA; gestionarea nivelului de zahăr din sânge; reducerea aportului de sare; consumarea moderată de proteine. Lucruri pe care toată lumea ar trebui să le facă: – faceți mișcare; controlați greutatea; urmați o alimentație echilibrată; renunțați la fumat; reduceți consumul de alcool; hidratați-vă; nu vă înbuibați cu pastile; monitorizați nivelul de colesterol; faceți un control medical anual; cunoașteți ereditatea.
Menajați-vă și protejați-vă rinichii, doar așa veți avea o viață sănătoasă și frumoasă!

Pelagheia Șestacova,
CS Cantemir

You May Have Missed