Dinții sănătoși prelungesc viața

Dinții sănătoși prelungesc viața

Cu ocazia Zilei Mondiale a sănătății orale, care este marcată în acest an în condițiile când circa 1/2 din populația planetei suferă de boli orale, cum ar fi cariile dentare și bolile gingivale, am întreținut un microinterviu cu Maria Tripac, medic-stomatolog din Cantemir, căreia i-am adresat întrebarea care sunt factorii de risc în cazul bolilor orale netransmisibile.

Bolile orale netransmisibile(BNT) au factori de risc(FR) modificabili: consumul de tutun, consumul de alcool și excesul de zahăr. Zahărul este cauza principală a cariilor dentare – cea mai frecventă boală cronică din copilărie. În acest an, în această campanie, dorim ca toată lumea să se unească, făcând un angajament de a avea grijă de sănătate și de a inspira pe alții să facă la fel. Un angajament de a peria de 2 ori/zi dinții cu o pastă de dinți cu fluor (la deșteptare, dimineața și înainte de somn, seara), reducerea gustărilor zaharoase, vizitarea în mod regulat a stomatologului. Campania în cauză își propune să utilizeze puterea transformatoare a angajamentelor pentru educarea oamenilor cu privire la modul de a avea grijă de sănătatea orală și de a le insufla să creeze schimbări pozitive și de durată. Prevenirea este cea mai bună opțiune! Cariile dentare și bolile gingivale sunt răspândite și pot fi prevenite. Fluorura este importantă: utilizarea regulată și adecvată a fluorului(cum ar fi pasta de dinți cu fluor), joacă un rol esențial în lupta împotriva cariilor dentare. Angajamentele vor face diferența: angajați-vă să periați de 2 ori pe zi dinții folosind o pastă de dinți cu fluor. Precum am zis, zahărul contribuie major la obezitate – cauza principală a cariilor dentare. 2,4 mlrd. de oameni suferă de cariile dinților permanenți și 486 mln. de copii suferă de cariile dinților primari. Angajați-vă să evitați gustările dulci între mese.

Dna Maria Tripac, cât de important este să conștientizăm faptul că bolile orale netransmisibile pot avea consecințe grave pentru starea noastră de sănătate?

Desigur, nu trebuie să uităm nici pentru o clipă că asemenea maladii ca diabetul, bolile de inimă, respiratorii, COVID-19 și unele tipuri de cancer, au, de asemenea, aceleași factori sociali determinanți și unii factori de risc comuni (tutunul, alimentație nesănătoasă, exces de alcool). Pierderea dinților este una dintre cele mai importante 10 cauze ale anilor trăiți cu handicap în unele țări cu venituri mari datorită îmbătrânirii populației. Pierderea dinților nu trebuie acceptată ca un curs natural de îmbătrânire. Angajamentul primordial este de a educa pacienții în vârstă asupra importanței bunelor obiceiuri de igienă orală și a beneficiilor pentru sănătatea și bunăstarea lor generală. Publicul larg, profesioniștii din domeniul sănătății orale și factorii de decizie, trebuie să se unească pentru sănătatea gurii, pentru a reduce povara globală a bolii orale. Fiți sănătoși!

A intervievat
Aurel Babilev, medic,
CSP Cahul

You May Have Missed