Conferința istorică cu titlul „Ziua Unirii Basarabiei cu România” desfășurată online cu participarea specialiștilor și liceenilor din Leova

Conferința istorică cu titlul „Ziua Unirii Basarabiei cu România” desfășurată online cu participarea specialiștilor și liceenilor din Leova

Cu ocazia împlinirii a 103 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, pe 29 martie 2021, la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Leova s-a petrecut Conferinţa Istorico – Știinţifică în format online cu participarea elevilor clasei a XII-a și a profesoarei Svetlana Lozan, în colaborare cu Muzeul de Istorie și Etnografie din Leova și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Catedra Istorie și Geografie.

În cadrul evenimentului, au participat mai mulți oaspeți din Leova, Basarabeasca, Chișinău, Tomai, Tigheci. În cadrul conferinței, profesoara de istorie, doamna Svetlana Lozan și doctorul în istorie, conferențiar universitar doamna Larisa Noroc au relatat oaspeților file din cadrul Marii Uniri, de la proclamarea Republicii Democratice Moldovenești până la cultura Basarabiei în cadrul României în perioada 1918-1940.

De asemenea, s-au implicat activ și liceenii, aceștia au prezentat câteva proiecte individuale despre realizarea Unirii și personalitățile istorice grație cărora a fost posibilă realizarea acesteia. Atmosferă a fost încărcată de emoții de recunoștință prin interpretarea unor melodii legate de soarta Basarabiei, dar și prin un recital de poezii dedicat persoanelor care s-au implicat direct și indirect în procesul Unirii.

„Anul acesta se împlinesc 103 ani de la Actul de Unire al Basarabiei la România, ceea ce reprezintă o filă importantă în istoria întregului popor. Prin această conferință online am vrut să transmitem importanța majoră a acestui eveniment, care reflectă unitatea noastră națională și dorințele bunicilor și strămoșilor noștri. Data de 27 martie 1918 va rămâne pe veacuri întipărită în conștiința poporului nostru ca o acțiune de unire la patria mamă. Aducem sincere mulțumiri elevilor pentru implicare, oaspeților pentru răbdare, Muzeului de Istorie și Etnografie din oraș pentru sprijin, și doamnei Larisa Noroc pentru timpul acordat și discursul informativ” – a menționat în context Svetlana Lozan, profesoară de istorie.

Vezi pe pagina de Facebook a Muzeului din Leova mai multe fotografii de la eveniment.

Nicoleta Lisevici

You May Have Missed