Municipiul Iași s-a înfrățit cu Municipiul Cahul cu ocazia îmlinirii a 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România

Municipiul Iași s-a înfrățit cu Municipiul Cahul cu ocazia îmlinirii a 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România

În fiecare an, la data de 27 martie aniversăm Unirea Basarabiei cu România, votată în 1918 de către Sfatul Țării, act istoric fundamental în perspectiva realizării Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, în acest sens Municipiul Iași s-a înfrățit cu Municipiul Cahul din Republica Moldova. Semnarea acordului de înfrățire a avut loc sâmbătă, în data semnificativă de 27 martie, în ziua când s-au împlinit 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România, la Primăria Municipiului Iași, la manifestare fiind susținute discursuri de către primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, primarul Municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, ÎPS Mitropolit Teofan, ES Episcop Iosif Păuleț, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și alți invitați, transmite stiridesud.info.

Ne aflăm reuniți în Sala «Vasile Pogor» a Primăriei Municipiului Iași pentru a semna un document foarte important pentru consolidarea relațiilor dintre comunitățile românești aflate de-o parte și de alta a Prutului. Acordul de înfrățire între municipiile Iași și Cahul a fost aprobat de consiliile locale ale celor două orașe încă din 30 aprilie anul trecut, însă strictețea restricțiilor sanitare a amânat semnarea actului propriu-zis, lucru care se întâmplă astăzi, într-o zi de un simbolism aparte: 27 martie, ziua în care, în anul 1918, Basarabia se unea cu patria mamă, România. Ne bucură foarte mult și suntem mândri că, după capitala Chișinău, Cahul este al doilea oraș din Republica Moldova înfrățit cu Iașul. Cahul este un oraș special, fiind un important centru de românitate din sudul Basarabiei, un oraș al spiritualității ortodoxe, în anul 2018 fiind înființată acolo o Episcopie afiliată Patriarhiei Române”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Acordul de înfrățire presupune realizarea unor proiecte comune în domeniile cultural, economic, educațional, ș.a. Totodată, prin intermediul acordului cele două municipii își vor manifesta dorința comună de unificare între România și Republica Moldova.

Mai multe fotografii și video-uri de la eveniment vedeți aici.

Nicoleta Lisevici

You May Have Missed