O vizită de studiu a experților din Cehia în orașul Leova

O vizită de studiu a experților din Cehia în orașul Leova

Săptămâna trecută, orașul Leova a fost vizitat de vechii și fidelii săi prieteni de la Agenția Cehă pentru Dezvoltare, care în anii 2007-2008 au efectuat investiții de peste 2 milioane de lei, destinați modernizării stației de epurare din localitate.

“Constatarea comună a experților cehi este că orașul nostru are carențe serioase în procesul de prelucrare a apelor din sistemul centralizat de canalizare, concluzie reflectată și în imaginile de la stația de epurare, care necesită o renovare capital, iar procesul tehnologic de prelucrare a apelor reziduale din oraș trebuie modernizat”, a declarat, la sfârșitul vizitei, edilul șef al urbei, Alexandru Bujoreanu.
Autoritățile publice locale au discutat, cu inginerii Oldrich Kazda, Mickail Gelbic și cu alți experți ai Agenției, conceptul de eficientizare a procesului tehnologic de filtrare.
Concluziile la care s-a ajuns vor fi sistematizate într-un studiu ce va sta la baza elaborării proiectului tehnic.
Pentru a întoarce râului Prut o apă purificată, consideră primarul de Leova, este nevoie de o stație nouă, costul căreia depășește suma de 70 milioane de lei. Și în acest sens Alexandru Bujoreanu a ținut să exprime enormă recunoștință experților Agenției Cehe pentru Dezvoltare și Guvernului Republicii Cehe, pentru asistența care va fi asigurată în procesul de elaborare a documentației tehnice și pentru alocarea surselor de finanțare în vederea realizării acestui proiect vital pentru orașul Leova și pentru mediul înconjurător.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed