CantemirSănătateSocial

În cadrul unui proiect, în raionul Cantemir se va promova modul sănătos de viață

Cantemir este unul din cele zece raioane-pilot care va realiza activități de reducere a îmbolnăvirilor și a deceselor premature cauzate de bolile netransmisibile (BNT).

Odată cu aplicarea proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de Cooperare al Elveției și implementat de Institutul Tropical și de Sănătate Publică din această țară, activitățile urmează să fie implementate pe parcursul anului 2021 atât la nivel de raion cât și în două localități — Cociulia și Cania.
Astfel, la nivel de raion vor fi realizate intervenții de sănătate publică și promovare a sănătății, activități de îmbunătățire a calității serviciilor în BNT din medicina de familie, iar în comuna Cania și în satul Cociulia vor fi promovate modele de integrare a serviciilor medico-sociale centrate pe persoană, activități de educație pentru sănătate și schimbare de comportament privind BNT și factorii de risc ai acestor. Intervențiile proiectului au ca scop intensificarea colaborării între toate sectoarele, astfel ca în centrul lor să fie puse nevoile oamenilor, prin fortificarea rolului de lider al administrației publice locale.
Despre racordarea activităților enunțate de proiect la nevoile raionului au discutat zilele trecute, în cadrul Conferinței online de lansare a proiectului în raionul Cantemir, reprezentați ai autorităților publice locale de nivelurile unu și doi, ai Centrului de Sănătate și ai Centrului de Sănătate Publică din această unitate teritorial-administrativă, precum și ai Centrului de Sănătate și ai Centrului de Sănătate Publică Cahul cu reprezentanții proiectului „Viață Sănătoasă”.
Iurie Mihaescu, vicepreședinte al raionului Cantemir, responsabil de domeniile sănătate, asistență socială şi protecție a familiei, în calitate de gazdă a evenimentului, a ținut să mulțumească reprezentanților proiectului pentru oportunitatea oferită raionului de a face parte din cele zece raioane-pilot.
„E benefic pentru sănătatea și bunăstarea populației raionului să fim partenerii Proiectului în activitățile de reducere a îmbolnăvirilor și a deceselor premature cauzate de bolile netransmisibile. Realizarea lor ne va permite să prevenim dezvoltarea bolilor cronice a oamenilor”, a menționat vicepreședintele.
Prezentând indicatorii de sănătate ai raionului Cantemir arondat la Centrul de Sănătate Publică Cahul, directoarea acestuia, Svetlana Bruma, a specificat că proiectul va acoperi necesitatea de a dezvolta o singură bază de date care va unifica toți indicatorii factorilor ce determină sănătatea.
„În baza Profilului de sănătate pentru raionul Cantemir, a subliniat vorbitoarea, vom avea posibilitatea să planificăm și să realizăm activități țintite de sănătate publică pentru reducerea comportamentelor cu risc ale populației și de a preveni bolile cronice în raion și în fiecare comună”.
Olga Hîțu, directoarea Centrului de Sănătate Cantemir, în subordinea căruia sunt 22 de Oficii de Sănătate, a completat subiectul privind indicatorii de sănătate, menționând scăderea numărului de cazuri noi de boli cronice în pandemia de COVID-19 datorită accesului îngreunat la servicii.
„Pentru a crește accesul la serviciile medicale al pacienților în aceste condiții epidemiologice, instruirile pentru echipele medicului de familie în implementarea Protocoalelor standardizate PEN nr. 1 și PEN nr. 2 și de aplicare a mecanismelor de monitorizare, inclusiv de creștere a capacităților de comunicare eficientă dintre lucrătorii medicali și pacienți sunt activități eminente de care avem nevoie.”, a specificat directoarea Centrului de Sănătate Cantemir.
Sergiu Butuc, șeful Direcției raionale de asistență socială și protecție a familiei, a declarat că starea adulților și vârstnicilor este precară. Migrația tinerilor, sentimentul de neputință pentru că nu au suportul din comunitate sunt factorii sociali care contribuie la dezvoltarea BNT.
Perspectiva de susținere și organizare a activităților de promovare a sănătății, de desfășurare a seminarelor de educație pentru sănătate cu accent pe factorii de risc în BNT pentru cele două localități selectate din cadrul raionului Cantgemir i-a bucurat pe primarul de Cania, Anatolie Manole, și pe secretara Consiliului local Cociulia, Alina Ojog, care au afirmat că aceasta este o formă nouă de a răspunde nevoilor oamenilor de la satele pe care le reprezintă și că doresc cât mai curând să înceapă activitățile din cadrul proiectului.
Activitățile pentru îmbunătățirea prevenirii controlului și managementului cazurilor de boli netransmisibile în raionul Cantemir vor fi inițiate din momentul semnării Acordului de parteneriat de către Consiliului raional și proiectul „Viață Sănătoasă”.
Cele 10 raioane-pilot ale proiectului „Viață Sănătoasă” din anul întâi ( 2021), Faza a doua de implementare, sunt: Cantemir, Ialoveni, Căușeni, Leova, Cimișlia, Rezina, Florești, Strășeni, Glodeni, Telenești.
Proiectul contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a populației, în special în zonele rurale, prin reducerea poverii bolilor netransmisibile în Republica Moldova.
Ar mai trebui de spus că Elveția este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al țării noastre.

Lilia ONEA,
specialistă în comunicare a proiectului „Viață Sănătoasă:
reducerea poverii bolilor netransmisibile”