Un nou lot de vaccinuri Pfizer-BioNTech a ajuns la Chișinău, prin intermediul platformei Covax

Un nou lot de vaccinuri Pfizer-BioNTech a ajuns la Chișinău, prin intermediul platformei Covax

Moldova a recepționat astăzi 24.570 de doze de vaccin împotriva COVID-19, livrate prin intermediul platformei COVAX, un parteneriat dintre CEPI, Gavi, UNICEF și OMS. Aceasta este deja a doua livrare COVAX în Republica Moldova. De această dată, primirea vaccinului s-a ales fără ceremonii festive, așa cum în Republica Moldova este declarată stare de urgență, transmite știri.md.

Cu ocazia recepționării dozelor de vaccin, mai multe persoane publice au adus mulțumiri partenerilor și și-au exprimat speranța în vederea accelerării procesului de vaccinare.

„Campania de vaccinare din Republica Moldova este în curs de desfășurare, iar lotul de vaccinuri livrat astăzi în cadrul platformei COVAX ne va permite să vaccinăm alte categorii de populație incluse în prima etapă de imunizare. Mulțumim partenerilor de dezvoltare care au contribuit la accelerarea procesului de livrare a vaccinurilor în țară”- a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Denis Cernelea.

„Sunt mândru de contribuțiile Statelor Unite la programul COVAX. Această livrare de vaccinuri produse de compania farmaceutică americană Pfizer va salva vieți și va ajuta Moldova în lupta împotriva acestei boli”- a menționat ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan.

„Întrucât trebuie să vaccinăm cât mai mulți oameni posibil, cât mai repede posibil, sosirea noului lot de vaccin împotriva COVID-19 în Moldova este o veste foarte bună. Sunt liniștit știind că mai mulți medici și asistenți medicali din Moldova vor primi protecția de care au nevoie pentru a continua lupta și pentru a salva mai multe vieți.  Răspândirea rapidă a virusului a demonstrat că nicio națiune nu poate depăși singură această pandemie globală. În parteneriat cu comunitatea globală, prin intermediul USAID, guvernul SUA accelerează accesul global la vaccinurile împotriva COVID-19”- a spus și Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova.

„Vaccinul BioNTech-Pfizer necesită păstrare la -70 grade Celsius. Furnizorii de servicii medicale vor trebui să-l depoziteze în congelatoare specializate. Chiar și înainte de pandemia COVID-19, cu sprijinul Gavi, UNICEF a modernizat echipamentele existente a lanțului frig pentru a se asigura că vaccinurile rămân sigure și eficiente pe tot parcursul călătoriei lor”, a menționat Maha Damaj, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova. 

Președinta țării, Maia Sandu a menționat că până la sfârșitul lunii martie, în țara noastră vor ajunge 46.000 de doze de vaccin prin platforma Covax și alte 50.000 – din donația oferită de România

sursa foto: stiri.md

Nicoleta Lisevici

You May Have Missed