19 martie – Ziua Mondială a Somnului: Află câteva curiozități despre somn

19 martie – Ziua Mondială a Somnului: Află câteva curiozități despre somn

Anual, la nivel global pe 19 martie se celebrează Ziua Mondială a Somnului, în acest context îți propunem să afli câteva lucruri interesante despre somn.

  1. Oamenii ar muri mai repede din cauza lipsei de somn decât de foame. Un om normal rezistă maxim 10 zile fără somn şi aproximativ 14 zile fără mâncare.
  2. Insomnia micşoarează creierul. Cercetătorii olandezi au descoperit că pacienţii care sufereau de insomnie cronică aveau mai puţină materie cenuşie în cortexul orbitofrontal stâng decât cei care dormeau bine. De obicei, această afecţiune este caracteristică oamenilor care suferă de depresie sau de sindrom posttraumatic.
  3. În timp ce dormim creierul nostru se reenergizează, celulele se regenerează, iar corpul nostru începe să producă hormoni importanţi.
  4. Este imposibil să strănutăm atunci când dormim.
  5. Oboseala indusă de somnul deficitar cauzează 1 din 6 accidente rutiere mortale.
  6. 10% din persoanele care sforăie au apnee în somn, o tulburare caracterizată de oprirea respiraţiei de până la 300 de ori pe noapte, fapt care creşte semnificativ riscul de apariţie a unui atac de cord sau accidentului vascular cerebral.
  7. Acea stare care ne reţine atunci când ar trebui să ne dăm jos din pat dimineaţa se cheamă dysania.
  8. Oamenii au câte 3-7 vise pe noapte. 90% din vis se uită din prima minută ce noi ne trezim.
  9. Câinii dorm aproximativ 10-13 ore pe zi.
  10. Creierul nostru este mai activ în timp ce dormim, decât când suntem trezi.

Nicoleta Lisevici

You May Have Missed