Consliul Național al Tinerilor din Moldova a lansat o petiție: „Spunem NU orelor cu prezența fizică în apogeul pandemiei!”

Consliul Național al Tinerilor din Moldova a lansat o petiție: „Spunem NU orelor cu prezența fizică în apogeul pandemiei!”

Consiliul Național al Tinerilor din Moldova (CNTM) a lansat o petiție, prin care cere stoparea procesului de învățământ cu prezenta fizică a elevilor în clase și revenirea la ore online, până se va constata o reducere a cazurilor active de COVID-19, la cel puțin nivelul din ianuarie curent, transmite IPN.

Tinerii se arată indignați de faptul că, în apogeul pandemiei, autoritățile au decis ca elevii din clasele primare și absolvenții (IX-XII) să se întoarcă la ore cu prezența fizică.

„Conform unui laborator medical privat din Chișinău, din 100 de teste confirmate pozitiv la moment, circa 90 conțin tulpina britanică. Autoritățile britanice spun că noua tulpină este cu 70% mai contagioasă decât cea depistată inițial. Totodată, un studiu publicat recent în „British Medical Journal” arată că noua tulpină este între 32% și 104% mai ucigașă decât versiunea inițială”, argumentează tinerii în petiție.

CNTM amintește datele făcute publice de autorități, potrivit cărora numărul profesorilor confirmați pozitiv cu COVID a fost de 20% mai mare decât cel al elevilor: „Tinerii sunt mai puțin afectați de virus în comparație cu adulții, însă datorită modului activ de viață, aceștia prezintă un risc sporit de contaminare și răspândire a virusului pentru profesori și persoanele în vârstă. La moment paturi în spitale nu mai sunt, iar medicii roagă autoritățile să nu trimită copiii și profesorii la școală, deoarece nu mai sunt în stare să le ajute în caz de infectare. De altfel, profesorii infectați sunt nevoiți să acopere din propriile buzunare tratamentul pentru virus și pentru complicațiile ulterioare”.

„La moment, paturi în spitale nu mai sunt, iar medicii roagă autoritățile să nu trimită copiii și profesorii la școală, deoarece nu mai sunt în stare să le ajute în caz de infectare. De altfel, profesorii infectați sunt nevoiți să acopere din propriile buzunare tratamentul pentru virus și pentru complicațiile ulterioare”- se mai menționează în petiție

Autorii petiției solicită autorităților să ia măsuri urgente pentru asigurarea accesului tuturor copiilor de vârstă școlară la educația online, echiparea profesorilor cu tehnică și condiții corespunzătoare, dar și identificarea unor mijloace pentru părinți și profesori de a monitoriza activitatea elevilor pe online, cât și a reușitei școlare.

Nicoleta Lisevici

You May Have Missed