Ce trebuie să știm despre tuberculoză?

Ce trebuie să știm despre tuberculoză?

Tuberculoza (TB) este o boală infecțioasă periculoasă, contagioasă, provocată de MBT (bacilul Koh). Cel mai frecvent afectează plămânii, dar poate apărea și în alte organe. Nu se face TB doar la unghii și păr. Infectarea are loc prin aer, doar de la bolnav de TB pulmonară contagioasă. Persoana bolnavă elimină în aer, prin strănut, tuse și vorbire agentul patogen al TB, care se deosebește printr-o rezistență excepțională în mediul ambiant. Persoana sănătoasă poate fi contaminată inspirând aerul infectat cu mycobacterii într-o încăpere aglomerată, neventilată, în care se află un bolnav contagios.

Cauzele poverii înalte prin TB sunt: nivelul scăzut de trai; alimentația nerațională a populației; alcoolismul; migrația; creșterea numărului persoanelor fără adăpost; neglijarea cerințelor sanitare și ecologice; factori nocivi la locul de trai, alte aspecte de atitudine nepăsătoare față de propria sănătate; psihologia de consumator ș.a.
Cum se manifestă TB? Tuse mai mult de 3 săptămâni; dureri toracice; dispnee; hemoptizii; scădere ponderală; oboseală; febră; transpirații nocturne; pierderea poftei de mâncare.
Dacă semnalați aceste simptome, adresați-vă de urgență medicului dumneavoastră de familie. Microbii de tuberculoză se transmit: pe cale aeriană (în majoritatea cazurilor); de la bolnav, când acesta tuşeşte, strănută, cântă, vorbeşte; bacilii eliminaţi pătrund în plămânii sănătoşi odată cu aerul inspirat. Țineți minte: bacilului de tuberculoză “nu-i pasă” cine stă în fața sa – un om de afaceri prosper, o notorietate, sau cel mai obișnuit cetățean sau un om decăzut. Circa 1/3 dintre oameni sunt infectați cu mycobacteria tuberculozei. Dar aceasta nu înseamnă că toți cei infectați se vor îmbolnăvi neaparat: pentru că boala să se dezvolte , este nevoie de un imbold – scăderea imunității determinată de stresuri, alimentație neregulată și neechilibrată, răceli frecvente, organism astenic extenuat. De regulă, cel mai des se îmbolnăvesc acei care trăiesc în condiții nefavorabile. Dar bogăția în sine nu reprezintă o garanție contra tuberculozei, ca, de altfel, și contra altor boli.
Mai bântuie un alt mit cum că tuberculoza nu poate fi tratată. E un fals: medicina modernă asigură vindecarea completă în 85-90% cazuri. Tuberculoza nu e o sentință, e o maladie gravă, care poate fi tratată. Succesul tratamentului în mare parte depinde de pacientul însuși: dacă acesta solicită ajutor medical odată cu apariția primelor simptome alarmante, dacă nu întrerupe tratamentul și urmează toate prescripțiile medicului, atunci șansele de vindecare completă sunt foarte mari. Durata tratamentului de tuberculoză “clasică” e de 6-8 luni. Spitalizarea nu este obligatorie (doar în forme grave pacientul este internat). Bolnavul care este abacilat, primește tratamentul ambulatoriu, adică acasă. Pentru a se asigura continuarea cursului deplin de tratament, medicamentele se administrează sub supravegherea personalului medical.
Diagnostucul și tratamentul împotriva tuberculozei în țara noastră sunt gratuite. E mai îndelungat tratamentul în cazul tuberculozei rezistente la medicamente și durează de la 15 pana la 24 de luni.
Este important să știm că vaccinarea cu BCG permite scăderea riscului de îmbolnăvire de tuberculoză și, cel mai important, previne dezvoltarea formelor grave de tuberculoză. De aceea, părinții care refuză vaccinarea cu BCG, își expun copiii la un pericol serios. Una din metodele elementare și sigure de protecție împotriva oricărei infecții, care se transmite pe cale aerogena, este să ne acoperim gura și nasul cu o batistă când strănutăm sau tușim, să nu scuipăm pe podele, pe trotuar, pe sol. Fumatul este unul dintre factorii de risc sporit în apariția oricărei maladii pulmonare. Fumatul nu ajuta săracului să devină bogat.
Deci, să nu așteptăm mană cerească și să nu mizăm pe un miracol economic, ci să încercăm să ne schimbăm mentalitatea – a noastră, a celor din jur.

Eugenia Gutu,
medic-ftiziopneumolog, Spitalul Raional Leova

You May Have Missed