Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

Cancerul de col uterin poate fi prevenit!

Screening-ul cervical nu-l rata!
Cancerul de col uterin se dezvoltă la nivelul colului uterin, partea uterului, care se deschide în vagin. Apare atunci când celulele colului uterin devin anormale și încep să se inmulțească în mod necontrolat. Cauza principală este un virus cu transmitere sexuală, Virusul Papiloma Uman și anume infecțiile persistente cu tulpini de risc înalt, 16 și 18 al acestui virus.
Factorii de risc pentru cancerul de col uterin:
• vârsta tânără la debutul vieții sexuale;
• parteneri multipli;
• infecțiile virale sexual transmisibile;
• multiparitatea (șase sau mai multe sarcini);
• numeroase avorturi sau antecedente;
• contraceptive orale cu doze crescute de estrogen în administrare îndelungată;
• factori endocrini (îndeosebi în perioada perimenopauzală);
• componentă ereditară.
În Moldova, femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani trebuie să urmeze procedura de screening cervical o dată la 3 ani, care este gratuit chiar și fără asigurare medicală. Fetițele cu vârsta de la 10 ani beneficiază de vaccinare împotriva Virusului Papiloma Uman, care reduce riscul apariției cancerului de col uterin.
Screening-ul de col uterin are ca scop determinarea absenței sau prezenței celulelor anormale în stadii incipiente, atunci când ele pot fi îndepărtate ușor, prevenind astfel apariția cancerului de col uterin și constă în efectuarea testului Papanicolau.

Ce reprezintă testul Papanicolau?
Printr-o examinare scurtă și nedureroasă se colectează o mostră de celule de la nivelul colului uterin cu ajutorul unei periuțe speciale. Aceste celule vor fi trimise la laborator unde vor fi examinate la microscop. Majoritatea femeilor vor avea un rezultat normal. În acest caz, riscul de apariție a cancerului de col uterin este foarte scăzut. Cu toate acestea, este necesar de a efectua acest test o dată la 3 ani. Rezultatul anormal a testului Papanicolau semnifică faptul că au fost găsite celule anormale la nivelul colului uterin. De obicei, aceste modificări sunt nesemnificative și nu înseamnă că aveți cancer. Totuși, ele reprezintă un semnal de alarmă și această afecțiune trebuie urmărită cu atenție.

Cum să te pregătești de efectuarea testului citologic Papanicolau?
Perioada optimă de colectare este în a 10-a – 14-a zi de la începutul menstruației.
Cu 48 de ore înainte de efectuare este necesar de a:
• evita contactul sexual;
• evita lavajul sau tratamentul vaginal;
• nu utiliza spermicide, lubrifianți sau alte substanțe intravaginale.

Testul citologic nu poate fi realizat în timpul menstruației.
Screening-ul cervical periodic și vaccinarea împotriva HPV, reprezintă modalitatea cea mai eficientă de protecție împotriva cancerului de col uterin. Nu-l ratați! Fiți responsabile!

Lilia Bereșteanu,
medic obstetrician-ginecolog CS Cimișlia

You May Have Missed