În premieră, în Leova se lansează Programul de Bugetare Participativă în cadrul căruia cetățenii vor decide singuri ce proiecte vor fi finanțate și implementate de către autoritățile locale

În premieră, în Leova se lansează Programul de Bugetare Participativă în cadrul căruia cetățenii vor decide singuri ce proiecte vor fi finanțate și implementate de către autoritățile locale

Primăria orașului Leova, în premieră, lansează Programul de Bugetare Participativă în cadrul căruia cetățenii vor decide singuri ce proiecte vor fi finanțate și implementate de către autoritățile locale, transmite leova.org.

Bugetarea participativă este un proces prin care cetățenii identifică și semnalizează neajunsurile și probleme comunității, iar apoi propun soluții sub formă de proiecte. Toate propunerile de proiecte validate de autoritatea locală vor fi supuse unui proces de votare, prin care se va asigura reprezentativitatea rezultatelor, fiind decisă finanțarea unui anumit număr de proiecte.

Etapele programului sunt următoarele :
1. Depunerea proiectelor: 25 februarie – 1 aprilie
2. Evaluarea și validarea proiectelor propuse: 1 aprilie – 15 aprilie
3. Publicarea proiectelor validate: 30 aprilie
4. Votarea proiectelor validate de către cetățeni: 3 mai – 21 mai
5. Publicarea câștigătorilor: sfârșitul lunii mai
6. Implementarea: iunie – decembrie

Proiectele trebuie să corespundă criteriilor și cerințelor prevăzute în Regulamentul privind procesul de bugetare participativă, aprobat de Consiliul Local Leova – Decizia 9/14 din 09.12.2020.
Autoritățile menționează că, la moment, se lucrează asupra posibilității de lansare a platformei online dedicată bugetării participative. Primăria va oferi detalii adiționale despre lansarea acesteia. De asemenea, Primăria orașului încurjează localnicii să se implice în rezolvarea problemelor din comunitate, argumentând că prin participarea activă vor fi identificate multe idei inovatoare și interesante.

Nicoleta Lisevici

You May Have Missed