Apa potabilă, un produs de lux în unele raioane

Apa potabilă, un produs de lux în unele raioane

Aprovizionarea cu apă a municipiului Hîncești este problematică. Jumătate de oraș încă are apă tehnică în robinete. Cealaltă jumătate de oraș este aprovizionată cu apă pompată din apele subterane ale satului Fîrlădeni, aflat la 8 km de oraș. Până nu de mult situația era cam aceeași și în orașul Căușeni unde un sector al urbei nu era conectat la rețeaua orășenească, iar apa care le venea în robinete nu era bună de băut.

Situiația a fost schimbată în anul 2015 când ÎM Apă Canal Căușeni a atras un proiect investițional de 100 de mii de dolari, bani care au fost investiți la construcția unei fântâni arteziene, au fost schimbați peste 6 km de apeduct, iar de atunci viața oamenilor din acest sector a devenit mai ușoară, scrie site-ul studio-l.md.

Construcția unei fântâini atreziene în sectorii Gării feroviare din Căușeni a reușit să conecteze peste 150 de gospodării din regiune la o viață mai bună. Vorbim despre o arteziană cu o capacitate de 75 de metrui cubi de apă care asigură cu apă potabilă 24 din 24 de ore peste 150 de gospodării. Până la construcția rețelelor noi de apeduct oamenii erau asigurați mai mult cu apă tehnică, iar periodic principala sursă de viață nici nu ajungea la ei.Schimbarea a venit în urma investițiilor atrase de Apă Canal Căușeni care a reușit să convingă finanțatorii străuini să ofere un grant de 100 de mii de dolari, iar în urmă cu câțiva ani aici a fost ridicat un turn de apă și construit din temelii 6 km de rețea.Mătușa Axenia din Căușeni afirmă că ani la rând a cărat apă de la fântână pentru trebuurile gospodărești. Acum de câțiva ani a și uitat de această problemă, iar adatorită acesteia viața a devenit mult mai ușoară. Astăzi în acest sector din Căușeni practic nu există gospodărie care să nu aibă baie, mașină automata de spălat rufele, iar apa este servită chiar din robinet. Oamenii afirmă că presiunea este bună, iar conectarea la rețelele din oraș ia făcut mai siguri în forțele proprii.Apa este captată prim diferite motoare de la adâncimi de 70 și 80 de metri și este acumulată în rezervoare.În ultimii cinci ani Apă Canal Căușeni a beneficiat de mai multe proiecte de reconstrucție și modernizare a sistemului centralizat de apeduct, reușindu-se asftel reconstrucția a peste 20 de km de rețea.

You May Have Missed