10 curiozități despre limba română cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Materne

10 curiozități despre limba română cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Materne

Anual, pe 21 februarie se sărbătorește Ziua Internațională a Limbii Materne în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul. În acest sens, am decis să prezentăm 10 curiozități despre limba română:

  1. Cel mai lung cuvânt în limba română se află pe locul 3 în topul celor mai mari cuvinte din Europa. Este un cuvânt  greu de pronunțat, cu 44 de litere – „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice, numită pe scurt „silicoză”, care apare în general la muncitorii din mine, în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.
  2. Limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă formată din 8 cuvinte ce conțin doar vocale – „Oaia aia e a ei, eu o iau.”
  3. Cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera „C” și sunt în număr de 19.750, iar „Y” este litera cu care încep cele mai puține cuvinte și anume 14 cuvinte.
  4. Limba română este una dintre cele 5 limbi în care se oficiază slujbe pe muntele Athos.
  5. Cuvântul „Dumnezeu” este una dintre cele mai lungi formule care se referă la persoana sacră supremă, având trei silabe. În majoritatea limbilor, expresia divinității este monosilabică.
  6. Aproape 40% din totalul cuvintelor din vocabularul limbii române provin din franceză și italiană, dar în schimb avem 3 cuvinte care ne reprezintă tradițiile în patrimoniul cultural UNESCO: „dor”, „doină”, „colind”;
    Cuvintele „dor” și „doină” nu pot fi traduse cu exactitate în altă limbă.
  7. Cea mai rară consoană întâlnită în cuvintele limbii române este „X”, urmată de „J”.
  8. Cel mai lung cuvânt care conţine o singură vocală este ”abracadabranta” (14 litere) şi înseamnă ceva cu totul nebişnuit, ciudat, bizar, încâlcit.
  9. Cel mai lung cuvânt care începe şi se termină cu o vocală, iar în rest nu conţine decât consoane -”înspre”.
  10. Nu există un număr concret al cuvintelor din limba română, dar cele mai multe, 80.000 sunt explicate în DEX.

    Nicoleta Lisevici

You May Have Missed