Starea de urgență în sănătate publică în Republica Moldova se prelungește până la 15 aprilie

ipn.md

Starea de urgență în sănătate publică în Republica Moldova se prelungește până la 15 aprilie

Starea de urgenţă în sănătate publică în Republica Moldova se prelungește până în data de 15 aprilie 2021, cu posibilitatea revizuirii acesteia. Decizia a fost aprobată ieri de Comisia naţională extraordinară de sănătate publică, care constată că situaţia epidemiologică rămâne a fi nefavorabilă și se agravează.

În ultimele 14 zile în 9 teritorii se atestă codul portocaliu (Cahul, Căușeni, Dondușeni, Fălești, Rezina, Rîșcani, Soroca, Ștefan Vodă, Ungheni), iar  în celelalte 29 teritorii se atestă codul roșu de alertă.

CNESP a instituit măsuri suplimentare de restricție pentru a preveni răspândirea virusului Sars-Cov-2, printre care:

  1. Activitatea centrelor comerciale din țară va fi sistată în zilele de weekend, începând cu 17 februarie 2021. Din această zi  se restricționează și activitatea piețelor comerciale, care vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole.
  2. A fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică, de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați.
  3. Activitate cinematografelor este în continuare sistată, astfel prezența spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne interzisă. 
  4. În această perioadă se va interzice activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.
  5. Limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în traficul municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare.
  6. Agenții economici care activează în spații închise vor trebui să asigure aflarea concomitentă în interior a consumatorilor, în baza normativului 1 vizitator la 4m2 de suprafață comercială liberă, suprafața disponibilă fără echipamente comerciale.
  7. CNESP menține regimul actual de studii, dar va monitoriza riguros evoluția numărului de infectări, în vederea examinării posibilității de a reveni la regimul online de studii în instiuțiile de învățământ.
    În câteva raioane, în baza verificărilor, unele instituții au fost sancționate pentru nerespectarea normelor epidemiologice.



    Autoare: Nicoleta Lisevici

You May Have Missed