leova.org
leova.org
Administrația publicăLeovaȘtiri pe scurt

În Leova este în toi proiectul privind extinderea sistemului de canalizare și construcția stației de pompare a apelor uzate la periferia în orașului, rețelele urmează să fie date în curând în exploatare

Deși e timp de pandemie, în Leova continuă să deruleze proiecte importante ce ar îmbunătăți viața localnicilor. În proces este și proiectul „Extinderea sistemului de canalizare din orașul Leova. Construcția stației de pompare a apelor uzate din orașul Leova”, componenta de infrastructură a proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale de aprovizionare cu apă și canalizare a localităților din raionul Leova”. Acest proiect va permite conectarea la rețeaua de canalizare, conform datelor proiectului, a 716 gospodării din  perimetrul străzilor Frumușica-Podul de flori, iar stație de pompare a apelor uzate se construiește la periferia orașului.
Este un proiect grandios și mare pentru orașul Leova, costul căruia atinge 47 milioane lei. Conform proiectului, fiecare gospodărie a trebuit să achite o contribuție unică în valoare de 3000 de lei, diferența fiind achitată din sursele Uniunii Europene prin intermediul Agenții de Cooperare Internațională a Germaniei.

Proiectul este finanțat prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, prin urmare, Agenția s-a ocupat de căutarea și numirea celor care se vor ocupa de construcția rețelelor pentru extinderea sistemului de canalizare. Oamenii spun că au încredere în muncitori, deoarece ei sunt cei care au construit cândva apeductul magistral Leova-Iargara de serviciile căruia se bucură în prezent, astfel de calitatea lucrărilor răspund finanțatorii, administrația locală numind doar un supraveghetor tehnic.

Proiectul a fost lansat încă în timpul mandatului primarului precedent, iar acum are loc cea de-a doua etapă a proiectului ce presupune construcția propriu-zisă și asigurarea finanțării. Astfel, la 10 septembrie 2020 au început lucrările, iar acum sunt în amplu proces de derulare și, conform graficului, rețelele de canalizare urmează să fie date în exploatare în luna iunie a anului 2021, însă din cauza restricțiilor epidemiologice și a condițiilor de timp neprielnice se poate prelungi termenul cu o lună.

Primarul orașului, domnul Alexandru Bujorean, s-a arătat foarte bucuros de implicarea locuitorilor și a relevat în context – „ Vreau să mulțumesc, în primul rând, orășenilor pentru că au fost receptivi și într-un an atât de greu, pe timp de pandemie, au putut să sprijine ideea și au acceptat să contribuie cu acea sumă unică de 3000 de lei, reușind să se strângă deja peste 500 de mii de lei.”

Proiectul „Extinderea sistemului de canalizare din orașul Leova. Construcția stației de pompare a apelor uzate din orașul Leova” este finanțată de către Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).

Autoare: Nicoleta Lisevici