Cancerul poate fi tratat

Cancerul poate fi tratat

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului e marcată anual în luna februarie, începând cu anul 2000, în scopul conștientizării, îmbunătățirii educației și catalizării acțiunilor individuale, colective și guvernamentale pentru reducerea maladiei. Or, cu regret, epidemia cancerului e în ascendență, fiind a doua cauză de deces (peste 9,6 mln. de oameni pe an, la nivel global).

Experții estimează că, până în 2030, decesele cauzate de cancer vor crește cu peste 13 mln. de cazuri anual. În țara noastră situația se prezintă astfel: în 2018 au fost înregistrați 10021 de bolnavi, în 2019 -10112, inclusiv, 6132 de decese. În raionul Cantemir, în 2019, au fost 90 de decese, în 2020 – 95 de decedați.
Factorii de risc pentru cancer sunt: consumul de tutun și consumul excesiv de alcool (cauzează circa 40% de îmbolnăviri); alimentația nesănătoasă; obezitatea; activitatea fizică insuficientă; dispozitivele electronice; un stil de viață nesănătos – 60%. De asemenea: radiații ionizante și ultraviolete; poluarea aerului urban (acum – și a celui rural).
Cum putem preveni maladia? Prin a evita factorii de risc; a ține sub control pericolele profesionale; a reduce expunerea la radiații ultraviolete; a reduce expunerea la radiații ionizante (imagistică de diagnostic profesional sau medical). Ce putem face? Să desfășurăm și să participăm activ la activități de sensibilizare și comunicare a factorilor de risc, a pericolului cancerului pentru sănătate și viață, măsurile principale de prevenție și depistare precoce.
Anul 2021 marchează punctul final al acestei campanii. Sloganul „Sunt și voi face” e un apel la acțiune, care solicită angajament personal și reprezintă puterea acțiunilor individuale întreprinse acum pentru a avea impact asupra viitorului.
Ziua Mondială a cancerului e o campanie inițiată pentru a rezona, inspira schimbarea și mobilizarea și a acționa în permanență, nu doar în această zi. Recomandări generale pentru populație privind prevenirea cancerului: mențineți greutatea corporală în limite normale pe tot parcursul vieții; adoptați un mod de viață care să includă activitate fizică cel puțin 30 de minute pe zi; limitați consumul de alimente cu conținut crescut de grăsimi și conținut scăzut de fibre; evitați băuturile îndulcite cu zahăr și, mai grav, cu îndulcitori chimici și citiți atent eticheta de pe ambalajul produselor; consumați legume, leguminoase, fructe și cereale integrale; limitați consumul de carne roșie și evitați carnea procesată; limitați consumul de băuturi alcoolice, carbogazoase; limitați consumul de sare și alimente procesate; nu fumați; evitați expunerea dvs. și a copiilor la fum; evitați expunerea îndelungată la razele ultraviolete.
La locul de muncă respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă, pentru a vă proteja de substanțele cancerigene. Țineți minte: prin creșterea alfabetizării publice și politice și a conștientizării problemei cancerului, reducem frica, sporim înțelegerea, risipim miturile și concepțiile greșite și schimbăm comportamentele și atitudinile.
Considerăm că accesul la diagnosticul, tratamentul, prevenirea și îngrijirea în caz de cancer ar trebui să fie egal pentru toți, indiferent unde locuiești, care este venitul tău, etnia sau sexul. Toate acestea împreună pot salva vieți. Timpul nostru de a acționa este acum!

Olesea AGAPI,
medic de familie, Cantemir

You May Have Missed