Construcția a două sectoare ale drumului național Chișinău – Giurgiulești, discutată la nivel înalt

Construcția a două sectoare ale drumului național Chișinău – Giurgiulești, discutată la nivel înalt

Reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor (ASD) au avut o ședință online cu mediatorul din cadrul Comisiei de Adjudecare a Disputelor, Nigel Grout, precum și cu reprezentanții antreprenorului ONUR Taahut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S. și ai companiilor care supraveghează efectuarea lucrărilor de construcție, Eptisa în consorțiul cu Temelsu.

Potrivit unui comunicat de presă al ASD, în cadrul întrevederii cu Nigel Grout s-a discutat despre progresul lucrărilor de construcție a drumului național M3, în special, a sectorului Porumbrei-Cimișlia, și a drumului de ocolire a municipiului Comrat, înregistrat după ultima ședință.
Au fost abordate, de asemenea, dificultățile cu care se confruntă antreprenorul la executarea contractelor și despre neînțelegerile care ar putea apărea între părți, astfel încât orice dispută să poată fi prevenită și soluționată.
Ședințele cu mediatorul, în calitate de mecanism preventiv pentru monitorizarea și asigurarea implementării proiectului, sunt stabilite o dată la trei luni sau mai des, în funcție de problemele apărute în onorarea contractelor.
La etapa actuală, lucrările de construcție a 19 km ai drumului național M3, pe tronsonul Porumbrei–Cimișlia, desfășurate de ONUR, înregistrează un progres de îndeplinire de peste 41 la sută, iar construcția a 18 km ai drumului de ocolire a municipiului Comrat arată un progres de peste 39 de procente.
Administrația de Stat a Drumurilor mai informează că lucrările de construcție au fost conservate parțial pentru perioada rece și vor fi reluate în primăvară. Pentru moment, se desfășoară numai lucrări de construcție a terasamentului, a podurilor și podețelor.
Precizăm că porțiunea Porumbrei-Cimișlia a drumului național M3 traversează extravilanele acestor două localități, precum și ale satelor Iurievca, Sagaidac, Gradiște și Coștangalia. Acest sector, ca și centura de ocolire a municipiului Comrat, va avea două benzi de circulație.
Contractele, cu o valoare a investiției de peste 59 de milioane de euro, acordate de Banca Europeană de Investiții, au fost încheiate cu compania ONUR la începutul lunii septembrie a anului 2018, termenul de finalizare a lucrărilor fiind sfârșitul lunii ianuarie a anului 2022.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed