Clipe de bucurie și smerenie în parohia ,,Sf. Nicolae” din Cenac, Cimișlia

Clipe de bucurie și smerenie în parohia ,,Sf. Nicolae” din Cenac, Cimișlia

Sâmbăta trecută, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a fost prezent în mijlocul comunității parohiale din satul Cenac, raionul Cimișlia, unde, susținut de un sobor de preoți, a săvârșit Sfânta Liturghie. În cadrul acesteia a rostit un cuvânt de învățătură, îndemnându-i pe cei prezenți să ia aminte la textul din pericopa evanghelică de la Sf. Evanghelist Luca (14, 1-11), despre minunea vindecării omului bolnav de hidropică în zi de sâmbătă, dar mai ales – felul în care trebuie să ne comportăm când suntem invitați la nuntă de către un dregător cu rang înalt.

Potrivit Biroului de Presă al Episcopiei Basarabiei de Sud, din pasajele Sfintei Evanghelii desprindem faptul că trebuie sa facem binele în orice zi, să nu invocăm motive pentru justificarea atitudinii noastre, fiindcă Dumnezeu cunoaște cele ascunse ale oamenilor, iar din partea a doua – învățăm să fim smeriți și demni în toate împrejurările vieții, dar mai ales în public.
Credincioșii sunt îndemnați să fie smeriți, să nu caute slava lumii, funcții și poziții sociale, ci să se facă slujitori ai aproapelui, aducându-ne aminte cuvântul Domnului: „Cine vrea să fie mai mare să fie slujitorul tuturor”, cinstea și onoarea fiind dobândite cu smerenie, hărnicie și demnitate, iar nu prin alte mijloace străine duhului Evangheliei. În continuare, ierarhul a săvârșit un Te-Deum, la finalul căruia și-a exprimat bucuria pentru întâlnirea cu preoții și cu credincioșii prezenți: „Cu multă bucurie am răspuns invitației dumneavoastră, venind astăzi la Cenac, unde am găsit oameni cu inimi calde și credință statornică. Am înțeles frământarea și dorința de a fi în comuniune cu străbunii, cunoscându-ne credința, neamul și istoria. Fără trecut, zicea Nicolae Iorga, nu avem nici viitor. Dacă ne dorim un viitor frumos, trebuie să lucrăm cu responsabilitate, astfel încât lucrarea noastră să fie una eficientă, pentru binele și mântuirea noastră, dar și pentru consolidarea Ortodoxiei din țara noastră. Vă mulțumesc pentru dragostea arătată față de Episcopie, vă felicit pentru solidaritatea și unitatea din comunitate, pentru participarea la viața bisericii și a comunității, atât prin prezența la sfintele slujbe, cât și prin implicarea în activitățile parohiale!”.
De asemenea, Preasfinția Sa l-a felicitat și pe părintele paroh, Constantin Bârliga, pentru întreaga activitate, înmânându-i o Mitră și subliniind rolul preotului în parohie și jertfa asumată pentru binele și mântuirea credincioșilor. Cu această ocazie, a oferit bisericii cărți de cult și o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, precum distincții și diplome eparhiale unor membri ai comunității – primarului Oleg Sandu, enoriașilor Ion Covrig, Irina Revenco, Vasile Popovschi ș. a., cărți de cult pentru biblioteca sătească.
La rândul său, părintele paroh i-a mulțumit PS Veniamin pentru slujire, pentru tot sprijinul: ,,Am putea spune că este un moment istoric pentru parohia noastră, având în vedere prezența Preasfinției Voastre ca ierarh al acestei eparhii istorice, reactivate după căderea regimului sovietic de tristă amintire. Vă aducem mulțumire și pentru toate învățăturile pe care ni le-ați pus la suflet și pentru toate darurile. Ne rugăm lui Dumnezeu să vă binecuvânteze toată munca în slujba eparhiei noastre”.
La final, primarul Oleg Sandu i-a mulțumit PS Veniamin pentru prezență, bogata activitate pastorală desfășurată de la reactivarea eparhiei, subliniind importanța acestei eparhii din sudul Basarabiei, în contextul trecutului dramatic al acestei zone, dar și al credincioșilor de aici care au suferit și au luptat pentru întregirea neamului românesc, solicitând dinamizarea vieții bisericești din zonă.
Iar Ion Covrig a dat citire unei Adresări către PS Veniamin de a acorda ajutor de înfrățire a parohiei Cenac cu bisericile din satele Poienari Apostoli, Crivina, comuna Gorgota, județul Prahova, și din mun. Constanța, exprimând dorința colectivă de continuare a proiectelor în derulare și identificarea de soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea.
Biserica din localitatea Cenac cu hramul ,,Sfântul Nicolae” a fost construită între anii 1850-1853, închisă de regimul comunist în 1958 și redeschisă în 1988.

Săvârșirea parastasului la mormântul lui Mihail Popescu

În aceeași zi, după săvârșirea Sfintei Liturghii, PS Veniamin a săvârșit un parastas la mormânt pentru vrednicul de pomenire, profesorul Mihail Popescu, care a trecut la Domnul în data de 4 octombrie 2020, fiind înmormântat in satul Cenac. PS Veniamin a evidențiat activitatea meritorie a vrednicului ostenitor în domeniul culturii și al educației, dar datoria noastră este de a cinsti memoria și a îndeplini testamentul său, comunică biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.
Mihail Popescu s-a născut într-o familie de buni creștini în data de 10 iulie 1963, în satul Cenac. În familie a primit o educație aleasă, învățând dreapta credință și demnitatea de la părinții săi, care cu multă dragoste au sădit în inima fiului lor respectul față de oameni și dorința aprofundării studiilor și a pregătirii pentru o frumoasă carieră pedagogică. După absolvirea școlii din satul natal, a activat, în perioada 11.09.1980-15.08.1981, ca laborant la școala medie din Cenac, iar între anii 1981-1986, și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, absolvind Facultatea de Filologie. Remarcându-se prin calități deosebite, tânărul pedagog a fost desemnat în 1987 în funcția de director-adjunct la școala medie din sat, iar în ianuarie 1993, fiind apreciat pentru rezultatele obținute, a fost numit director al școlii, având această responsabilitate până în 2003, când a fost numit șef al Direcției generale învățământ tineret și sport Cimișlia. Cunoscând realitățile și greutățile prin care trece școala din Basarabia, s-a străduit să promoveze în raion activități culturale și educaționale, să încurajeze tinerii profesori, îndemnându-i să-și iubească meseria și să cultive valorile în sufletele discipolilor. În 2007, s-a întors ca director în satul natal, activând aici până în 2016, când a fost numit din nou în funcția de șef al Direcției generale învățământ Cimișlia. Pentru calitățile sale deosebite, erudiția și profesionalismul de care a dat dovadă, pentru caracterul integru și înțelepciunea cu care a coordonat activitățile în domeniul educației, profesorul Mihail Popescu rămâne un model pentru cadrele didactice din raion.

Ion DORU

You May Have Missed