Social

Chiciura a cauzat numeroase rupturi de conductoare. Au loc lucrări de restabilire a furnizării energiei electrice în localitățile afectate.

După ce s-a reușit stabilizarea și remedierea în mare parte a situației create în rețelele electrice luni, 8 februarie, de primul val de chiciură, începând cu seara zilei de ieri rețelele electrice au fost puternic afectate din cauza că chiciura depusă în straturi groase pe conductoare și copacii din apropierea liniilor electrice aeriene (LEA) a atins în multe cazuri o greutate suplimentară critică, care a condus la ruperea conductoarelor și căderea pilonilor, provocând numeroase întreruperi neprogramate în rețelele electrice. Astfel, la ora 20:00 au apărut probleme de furnizare a energiei electrice în 24 de localități.

În dimineața zilei de marți, 9 februarie, la ora 06:00 erau deja 37 de localități fără tensiune în urma căderilor masive de copaci și crengi peste conductoarele LEA, iar conform situației operative de la ora 09:30 numărul localităților afectate de intemperie este de 64, preponderent din centrul și sudul țării. Cele mai afectate raioane sunt Orhei cu 22 localități fără energie, Strășeni cu 8 localități, Criuleni 6,  în Cimișlia lipsă de tensiune în 10 localități, Anenii Noi și Căușeni cu câte 5 localități și altele cu un număr mai mic de întreruperi neprogramate. Sunt afectate multe fidere ale LEA de 10kV și 0,4 kV situate atât în intravilanul localităților, cât și în extravilan.

Echipele de intervenție operativă au activat toată noaptea pentru a securiza locurile rupturilor de conductoare și a înlătura copacii căzuți peste LEA, iar din primele ore ale dimineții au fost implicate în lucrări 57 de formațiuni mobile dotate cu tehnica și materialele necesare pentru efectuarea lucrărilor de reparație. În acest context, atragem atenția populației să manifeste maximă precauție și să respecte regulile de securitate electrică pentru evitarea accidentelor.

Iată care sunt principalele reguli de securitate în raport cu instalațiile electrice în situații de intemperii sau de avarie:

  • ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la pământ sau care atârnă suspect de pe piloni și copaci;
  • marcați la distanță locul rupturii conductorului electric și asigurați paza acestuia până la intervenția electromontorilor pentru a restricționa astfel accesul persoanelor și a animalelor domestice în zona de risc de electrocutare;
  • nu interveniți în instalațiile electrice deoarece aceste acțiuni vă pun în pericol viața;
  • instruiți copiii cum să se comporte corect și fără riscuri în această situație;
  • despre orice incident informați în regim de urgentă operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h – 022-43-11-11 sau la cel local, indicat în factură.

Vor fi luate toate măsurile pentru restabilirea furnizării energiei electrice.

Departamentul Relații Externe și Comunicare
ÎCS „Premier Energy Distribution” SA

09.02.2021