Cantemir

Proiect dedicat tinerilor din raionul Cantemir

Centrul de Instruire și Dezvoltare Educațională a lansat proiectul „All for Cantemir Youth Centre”, prin care își propune să sensibilizeze locuitorii raionului Cantemir și reprezentanții Administrației Publice Locale (APL) cu privire la importanța creării unui centru raional pentru dezvoltarea capacităților și aptitudinilor tinerilor, transmite provincial.md.

În urma unui concurs public, au fost selectați 17 tineri (14 fete și trei băieți), activi din punct de vedere civic din raionul Cantemir, care vor fi inițiați cu instrumentele și tacticile unei campanii de advocacy și își vor dezvolta abilitățile și aptitudinile necesare pentru a face față provocărilor sociale în procesul de implicare și militare pentru crearea unui centru de tineret în raion.
La sfârșitul lunii ianuarie anul curent, tinerii au fost convocați în prima ședință pentru a face cunoștință unii cu alții și pentru a fi familiarizați cu Planul de acțiune și cu responsabilitățile pe care urmează le au în cadrul proiectului.
Una dintre participante, Irina Ganev, consideră că înființarea unui centru pentru tineret este o necesitate a raionului Cantemir. Centrul va fi un loc minunat, unde tinerii să poată petrece timpul interactiv și să aibă oportunitatea de a cunoaște alți semeni cu aceleași interese.
Dorina Filip, o altă tânără implicată, a menționat că Centrul pentru tineret va fi locul unde tinerii își vor putea dezvolta capacitățile intelectuale și fizice. Centrul va fi un punct de referință unde vor putea interacționa, își vor putea face prieteni noi și vor dezvolta idei, astfel se vor implica activ în viața raionului și în viitoare proiecte.
Implementarea proiectului „All for Cantemir Youth Centre/Crearea unui centru de tineret în raionul Cantemir” își propune să atingă acest scop prin implicarea tinerilor și a altor persoane interesate de elaborarea unei campanii de advocacy. Prin implementarea acestui proiect, Centrul va contribui la creșterea nivelului de implicare a tinerilor în procesul guvernării locale și în consolidarea instituțională a sectorului de tineret în raionul Cantemir.
Pe parcursul următoarelor luni, tinerii se vor implica în diferite activități de ordin comunitar, printre care se numără: organizarea flashmob–urilor, elaborarea pliantelor de informare și sensibilizare, realizarea photovoice-urilor, organizarea și participarea la întâlnirile cu reprezentanții administrației publice, redactarea petițiilor etc.
Proiectul „All for Cantemir Youth Centre/Crearea unui centru de tineret în raionul Cantemir” este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului „Dezvoltarea capacităților organizațiilor societății civile”, implementat de ERIM (anterior IREX Europe). Obiectivul general al proiectului este consolidarea capacităților organizaționale și operaționale ale organizațiilor societății civile și încurajarea participării acestora la procesul democratic.

Ion CIUMEICĂ