Descoperă istoria Conacului Catargi din Căușeni și a familiei de boieri ce au locuit acolo

Descoperă istoria Conacului Catargi din Căușeni și a familiei de boieri ce au locuit acolo

Istoria Moldovei a fost întotdeauna captivantă, un punct aparte aparținând istoriei boierilor. La momentul actual există circa 49 de conace ale boierilor, care sunt mărturii vii despre modul lor de trai, arhitectură, dar și ocupațiile boierilor secolelor XIX-XX. În partea de Sud a Moldovei există un astfel de conac, și anume Conacul Catargi din Leuntea, Căușeni.

Satul Leuntea este una dintre cele mai vechi așezări umane din zona Nistrului de Jos. Satul Leuntea este constituit pe ruinele fostei Moșii Leuntea a boierului Katargi, cumpărată de boier înainte de trecerea Basarabiei în componența Imperiului Rus. Moșia era cunoscută în toată gubernia pentru vița de vie ce se cultiva acolo și pentru vinurile obținute. Așadar, Conacul Catargi a fost construit inițial de boier drept o casă de locuit pentru toți cei implicați în producerea vinului.

Acest conac și întreaga moșie a fost locuit de mai multe naționalități, deoarece Katargi a adus peste 20 de familii de ucraineni implicați în producerea vinului. În continuare, din cauza vânzărilor, ceilalți boieri au dus aici și alte naționalități precum austrieci și germani pentru ridicarea productivității. Leuntea fiind și în prezent vestită pentru vinurile sale.

Din 1983, s-a stabilit că starea Conacului e nesatisfăcătoare.

În prezent, mai sus de Conacul Catargi s-a format Parcul Leuntea cu scopul de a se păstra monumentele istorice. Parcul reprezintă o arie protejată din Republica Moldova, ce a devenit cel mai sudic și estic monument peisagistic din țară.

 Așadar, dacă vă veți afla la Căușeni, vă recomandăm să vizitați acest monument istoric.

Autoare: Nicoleta Lisevici

You May Have Missed