Descoperă persoanele remarcabile din raionul Leova: scriitoarea Ana Onică și trei creații ale sale

Descoperă persoanele remarcabile din raionul Leova: scriitoarea Ana Onică și trei creații ale sale

Forța iubirii” ( trei volume) – „Dragostea e cheia speranței”, această afirmație a autoarei Ana Onica e mai mult decât denumirea unui capitol; ea devine un crez propriu al autoarei – înălțător când este vorba de crearea unor personaje pozitive care devin un model întru rezistență  a iubirii în timp…
„Forța iubirii” este despre iubirea pură ce îi face pe oameni să uite de tot și să-și promită că vor îmbătrâni împreună. Opera scoate în evidență două personaje principale în jurul cărora se va constitui o minunată poveste de dragoste: Ancuța și Damian. Întâmplările vor face ca Ancuța și Demian să treacă prin mai multe situații care le vor consolida iubirea, însă odată cu moartea soțului viața Ancuței se schimbă radical.

„Bomboane colorate“ – Acest roman constă în definirea problemelor cu care se confruntă o societate şi identificarea aluzivă a unor soluţii, una fiind sugerată pentru toate situaţiile – păstrarea iubirii pentru aproapele şi cea de viaţă, care sunt foarte importante în realizarea unor obiective.  Aşadar, dispariţia valorilor, inclusiv a reperelor morale într-o societate în care „banul se află la putere”, indiferenţa faţă de aproapele conduc neapărat la apariţia fenomenelor negative precum: suicidul, alcoolismul, nedreptatea, corupția. Scriitoarea e curajoasă și scoate în evidențe probleme despre care mulți ar prefera să tacă precum lucrul la negru peste hotare pentru întreținerea familiei, coaliţia poliţiştilor cu elementele tenebroase, exodul în masă.
Deși finalul e fericit și binele impreună cu dragostea triumfă, este nevoie să atragem atenție la problemele stringente expuse în roman.

„Magda” – Romanul, deasupra multitudinii de probleme  stringente  pe care le abordează,  arborează forța iubirii menită veșnic să  protejeze sufletele rănite, îndeosebi în timpurile de restriște – aflate  sub ocupația rusească bolșevică neanunțată oficial. Protagonista romanului, Magdalena Vornicescu, o tânără adolescentă născută într-o familie de intelectuali, rămâne orfană de ambii părinți la vârsta de  15 ani. În posesia ei intră o mapă misterioasă ce conținea niște date secrete din timpul colectivizării forțate de la 1947 –  expropriere a țăranilor  la care participase și  tatăl ei. Aflat atunci în funcție de prim-secretar raional de partid  și fiind ulterior  suspectat de către  bolșevici pentru că falsifica unele date în favoarea concetățenilor săi,  reușește,  înainte de asasinarea sa,  să i-o transmită fiicei sale – spre a-i găsi un loc tăinuit.
Constituită din 32 de capitole, fiecare dintre ele având un titlu explicativ ce asigură continuitate subiectului, cartea  este un elogiu femeii luptătoare care, distrusă până la căderea  moral-psihologică,  găsește forțe pentru a-și proiecta  aria de afirmare, spațiu în care ține piept vicisitudinilor, reînviază și se înalță asemenea Păsării Phoenix.

Autoare: Nicoleta Lisevici

You May Have Missed