Bacalaureatul, o etapă care poate lăsa amprentă asupra destinului

Bacalaureatul, o etapă care poate lăsa amprentă asupra destinului

În fiecare an, în perioada primăverii, fiecare absolvent de liceu devine o albină ce zboară la ore particulare și culege nectarul cunoștințelor, pentru ca în primele zile de iunie să susțină examenele de bacalaureat. Văzând cât de activi și neliniștiți sunt tinerii în această perioadă, am decis să-i întrebăm pe elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Leova despre cum se pregătesc de susținerea examenelor și ce reprezintă această experiență pentru ei.

Laura Huștiuc: „Pe când eram mică, prin clasele gimnaziale, întotdeauna mă gândeam ce emoții și ce gânduri au cei din clasa a 12-a. Îi vedeam ca pe niște adulți, serioși și îngândurați. Acum, că am ajuns și eu în această ipostază, pot spune că mă simt la fel. Cu multe responsabilități, griji și emoții. Fiecare își dorește să susțină examenele de bacalaureat pe note pozitive, ca să poată păși mai departe pragul universității. Niciodată nu am fost indiferentă și fiecare notă pentru mine a fost rodul muncii mele. De aceea, mă străduiesc să fiu mereu atentă la ore și să adun cât mai multe cunoștințe în cufărul meu fermecat. Toți trecem de această etapă a vieții și pentru aceasta mă voi pregăti intens, ca să trec cu brio testele și nopțile învățând fiind parte componentă a regimului meu de absolventă. Nu văd motive de frică și îndoială, dacă ești sigur de propriile puteri, câștigul va fi de partea ta”.
Adelina Ciobotaru: „Eu sunt omul care consideră că porcul în ajun nu se îngrașă și, pentru a avea rezultate bune la bacalaureat, muncesc sistematic. Astfel, prefer să acord acum mai mult timp învățatului, pentru a fi sigură de puterile mele în lunile mai și iunie. De altfel, consider că această experiență este unică și reflectă toți cei doisprezece ani de ore zilnice, iar în luna iunie urmează să trecem peste această treaptă mare de doisprezece ani. În mod normal, testele din ceilalți ani, eseurile și cititul sunt la ordinea zilei”.
Alexandru Volcov: „Mereu am fost realist și am știut că, pentru a susține BAC-ul, este nevoie de muncă asiduă. Pregătirile au ocupat o bună parte din timpul meu, însă nu regret timpul consumat, căci de distracție putem avea parte oricând și aceasta va fi mult mai plăcută după ce vei afla vestea că ai susținut cu brio examenele. Pentru a fi sigur că mă voi descurca, alături de colegii mei, citesc și aplic cunoștințele în realizarea testelor”.
Doina Cucoș: „BAC-ul, pentru toți elevii din clasa a 12-a, devine într-un moment un coșmar, aș spune eu. La fel e și pentru mine. Să fiu sinceră, am mari emoții, deoarece știu că acum se decide viitorul meu. Acel pe care mi-l construiesc cu propriile mâini. Desigur, mi-e frică să nu greșesc. Știu că e o etapă trecătoare, dar este decisivă. Lucrez pentru a poseda cunoștințele necesare de a susține bacalaureatul pe note mari. Totuși, nu uit să mă odihnesc, organismul meu are nevoie și de asta. Trebuie să le facem pe toate, dar, în primul rând, să ne gândim și la sănătate. Persoanele apropiate mă susțin, le mulțumesc din suflet, sper că va fi tot bine. Le doresc, tuturor celor care au de susținut BAC-ul, succes și multă răbdare, asta e încă o etapă din viața noastră, pentru a deveni mai maturi și puternici”.
Concluzia noastră este că elevii sunt în toiul pregătirilor, fiind conștienți despre cât de important este timpul dedicat studiilor în această perioadă și mai au puțin până depășesc o nouă etapă din viața lor – examenul de capacitate.

Nicoleta LISEVICI

You May Have Missed